Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 17:04

Τη φοροδιαφυγή πολλοί εμίσησαν, την έκπτωση ουδείς

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Διαβάζοντας ολοένα και πιο συχνά ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την υποχρεωτική χρήση των POS σε δεκάδες ακόμη επαγγέλματα, με παράλληλη μείωση του ορίου των λιανικών συναλλαγών με μετρητά από τα 500 ευρώ σε 300 ή και 100 ευρώ, συνειδητοποιώ ξεκάθαρα ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι γραφειοκράτες έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο με την πραγματικότητα και για αυτό η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να αναστηθεί ούτε με ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Την ίδια ακριβώς αίσθηση έχω και όταν ακούω τις δειλές φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει ότι δεν αρκεί μια μείωση των φορολογικών συντελεστών για να απελευθερωθούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη φυλακή των φόρων και των εισφορών. 

Στην ελληνική οικονομία, κάπου πολύ μακριά από τον παράλληλο κόσμο του υπουργείου Οικονομικών, λειτουργούν τουλάχιστον 500.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό 1 ή 2 απασχολούμενους), οι οποίες όχι μόνο θέλουν αλλά και μπορούν να φοροδιαφύγουν, γιατί είναι εύκολο να κρύψουν τα έσοδά τους. Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν φοροδιαφεύγουν μόνο οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις αλλά οι μικρές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας αφορά μόνο τον αριθμό των μικρών επιχειρήσεων αφού στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες η επιχειρηματική δραστηριότητα ασκείται από πολύ λιγότερες επιχειρήσεις.
Με απλά λόγια: Ακόμα και ο πιο σύγχρονος και αδιάφθορος ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να ελέγξει 500.000 μικρές επιχειρήσεις σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο έλεγχός τους θα ήταν εφικτός μόνο από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο θα διέθετε τουλάχιστον 250.000... χαφιέδες για να ελέγχει καθημερινά ποιες επιχειρήσεις κόβουν απόδειξη και αν υπάρχουν διπλές τιμές στην αγορά. Επειδή όμως το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία χαφιεδιστικού μηχανισμού, αλλά η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να κυνηγά ανεμόμυλους προσδοκώντας να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη των μικρών επιχειρήσεων. Το μόνο που καταφέρνει το κράτος είναι να σπαταλά χρόνο και χρήμα, αφού οι μικρές επιχειρήσεις πάντα θα βρίσκουν τρόπο να κρύβουν το εισόδημά τους. Ακόμα και αν απαγορευτούν τα μετρητά οι μικρές επιχειρήσεις θα "ανακαλύψουν" κρυπτονομίσματα για τις συναλλαγές ώστε να κρύψουν το εισόδημά τους. Εννοείται ότι η εγκατάσταση των POS απλώς ενισχύει το σύστημα των δύο τιμών και ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν έκπτωση για να πληρώσουν σε μετρητά. Εννοείται επίσης ότι τις διπλές τιμές εκμεταλλεύονται πλήρως και τα εκατομμύρια των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αφού "τη φοροδιαφυγή πολλοί εμίσησαν, αλλά την έκπτωση ουδείς".
Κλείνοντας, για μια ακόμα φορά θα τονίσουμε ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θα μειωθεί όταν το κράτος θα αναζητήσει τρόπους αύξησης της έμμεσης φορολογίας μειώνοντας δραστικά τους άμεσους φόρους. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 100.000 ευρώ πρέπει να είναι αφορολόγητες, όπως αφορολόγητο πρέπει να είναι και το εισόδημα των μισθωτών που δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Μόνο έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι και χρόνος ώστε οι έλεγχοι να επικεντρωθούν στην είσπραξη των έμμεσων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση οι φόροι περιουσίας πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 14:11