Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 18:38

Μύθοι και αλήθειες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του» προέβλεψε για το δρόμο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη ο γενικός γραμματέας Υποδομών και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες.

Ομως, η πρόγνωσή του θα επαληθευτεί μόνο αν στο πλαίσιο μιας πανελλαδικής κατανομής ανατεθεί το έργο χωρίς διαγωνισμό στο "Μορέα" ή σε κάποια άλλη κατασκευαστική κοινοπραξία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ακολουθηθεί η διαγωνιστική διαδικασία, δεν πρόκειται να υπογραφούν συμβάσεις για την κατασκευή του έργου πριν το 2021 - και όποιος υποστηρίζει ότι θα μπει μπουλντόζα νωρίτερα, απλώς ψαρεύει ψήφους στα θολά.

Τεκμηριώνοντας αυτή την εκτίμηση, υπενθυμίζουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για το Πάτρα - Πύργος (που είχε εγκεκριμένες μελέτες και απαλλοτριώσεις) ξεκίνησε το 2016 και σήμερα, δηλαδή δυο χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι συμβάσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες και ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ή των επιτάξεων που θα απαιτηθούν για γη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν εκλεγεί περιφερειάρχης ο κ. Δέδες, μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του δεν θα έχει παραδοθεί ούτε ένα μέτρο του καινούργιου αυτοκινητόδρομου. Αν στα 4 αυτά χρόνια προστεθούν και τα προηγούμενα που χάθηκαν επειδή η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προτίμησε να αλλάξει τη χάραξη του δρόμου, γίνεται κατανοητό ότι η καθυστέρηση δεν κόστισε μόνο σε χρόνο, αλλά και σε χρήμα.

Ανεξάρτητα όμως από το κόστος της καθυστέρησης, ανεξάρτητα και από τη σύγκριση αυτού του κόστους με το όποιο επιπλέον κόστος της παραλιακής χάραξης, το ενδιαφέρον από εδώ και πέρα εστιάζεται στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου: ένα χρονοδιάγραμμα που, όπως εξηγήσαμε, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα γίνει διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου ή αν θα ανατεθεί με νόμο στον "Μορέα" ή σε άλλη κοινοπραξία. Και μη βιαστείτε να πείτε ότι δεν γίνεται να παρακαμφθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες, γιατί θα σας υπενθυμίσω ότι η μελέτη του Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη ανατέθηκε με νόμο στο "Μορέα" χωρίς να ενοχληθεί καμία άλλη κοινοπραξία, και με τις ευλογίες τόσο του τεχνικού κόσμου όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπενθυμίζω επίσης ότι η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε "κουρέλι" την προγραμματική σύμβαση για την Ολυμπία Οδό, αφαιρώντας το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα αλλά αφήνοντας τη διαχείριση των χρυσοφόρων διοδίων της Ελευσίνας στην κατασκευάστρια κοινοπραξία.

Ανοίγοντας παρένθεση, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον -αν δεν έχει ήδη καταστεί θέμα ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία- να συζητήσουμε κάποτε δημοσίως για το αν είναι εθνικά συμφέρουσα η κατασκευή των μεγάλων έργων πάση θυσία, ή αν πρέπει πάση θυσία να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός. Σε ακαδημαϊκές συζητήσεις είναι σίγουρο ότι θα ακούσουμε πολλά επιχειρήματα για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, αλλά στην ελληνική πολιτική ζωή οι προτεραιότητες είναι εντελώς διαφορετικές, με συχνή συνέπεια την αύξηση του κόστους κατασκευής στα μεγάλα έργα υποδομής.

Κλείνοντας την παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι τα κόμματα εξασφάλιζαν τη σιωπηρή ανοχή των πολιτών για τις λεόντειες συμβάσεις, με παροχές και υποσχέσεις για... ακόμα μεγαλύτερες παροχές. Την ίδια ώρα η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, κάνοντας τα στραβά μάτια, όχι μόνο ενέκρινε τις λεόντειες συμβάσεις, αλλά έδινε και ουσιαστικά επιχειρήματα σε όσους υποστήριζαν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντί να προασπίζει το συμφέρον των πολιτών εξυπηρετούσε τελικώς τα συμφέροντα της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

Επιστρέφοντας στον... αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, θα ήταν λάθος να χρεώσουμε την καθυστέρηση κατασκευής του αποκλειστικά στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο κ. Σαμαράς φοβήθηκε μην κατηγορηθεί ότι κατασκευάζει το δρόμο για το χωριό του, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν είχε άλλες προτεραιότητες, αυτή τη στιγμή δεν θα έγραφα για τον αυτοκινητόδρομο καθώς το έργο θα είχε ολοκληρωθεί. Δυστυχώς όμως για τη Μεσσηνία, ο κ. Σαμαράς δεν μπόρεσε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όπως έβαλε τη σφραγίδα του στη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Θα μου πείτε: Αδικείς τον πρώην πρωθυπουργό, γιατί το έργο ήταν ώριμο για δημοπράτηση και τελικώς το καθυστέρησε η σημερινή κυβέρνηση. Δεν διαφωνούμε. Το ίδιο λέμε με άλλα λόγια: Το έργο καθυστερεί σήμερα επειδή ο κ. Σαμαράς δίστασε τότε να αναθέσει την κατασκευή του στο "Μορέα". Μένει να δούμε αν θα τολμήσει η σημερινή κυβέρνηση ή αν θα πετάξει το μπαλάκι στην επόμενη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 17:59