Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019 16:13

"Νεοφιλελεύθερη επιλογή" η λύση του προβλήματος

Γράφτηκε από τον

"Νεοφιλελεύθερη επιλογή" η λύση του προβλήματος

 

Αριστερή πρόταση είναι η δημιουργία δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ή διπλάσιων επιδοτούμενων θέσεων σε ιδιωτικούς σταθμούς;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μεταξύ άλλων "φωτίζει" και τα αίτια της συντριβής των αριστερών συνδυασμών στις δημοτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, η ελληνική Αριστερά χαρακτηρίζει "νεοφιλελεύθερη επιλογή" τις επιδοτούμενες θέσεις με κουπόνια (vouchers) επειδή πιστεύει ότι μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Το ίδιο αριστερό δόγμα έχει δαιμονοποιήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το κέρδος θεωρώντας τα πηγές δεινών και όχι προόδου όπως πιστεύει όλη η ανεπτυγμένη Δύση.

Γι’ αυτό τις περασμένες δεκαετίες οι περισσότερες δημοτικές αρχές δαπάνησαν υπέρογκα ποσά, με στόχο να δημιουργήσουν περιορισμένο αριθμό θέσεων σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αντί να δώσουν κουπόνια σε όλους τους γονείς. Εννοείται ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί εξυπηρετούσαν πρωτίστως τις ανάγκες του πελατειακού δικτύου (διορισμοί, παράκαμψη σειράς, "επιβράβευση" φοροφυγάδων κ.λπ.) και δευτερευόντως τις κοινωνικές ανάγκες. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με τη βοήθεια της παραδοσιακής οικογένειας λειτούργησαν ικανοποιητικά τα χρόνια της δανειακής ευημερίας, αφού η γιαγιά και η άεργη μητέρα (αρκούσε το εισόδημα του εργαζόμενου πατέρα) κράτησαν χαμηλά τη ζήτηση θέσεων. Εξαιτίας όμως της οικονομικής ύφεσης και κυρίως των χαμηλών μισθών η ζήτηση για θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αυξήθηκε κατακόρυφα.

Οι εργαζόμενοι γονείς και ειδικά οι χαμηλόμισθοι αναζητούν εναγωνίως "εδώ και τώρα" θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και όχι μια θέση στο "σοσιαλιστικό παράδεισο" μετά από δύο αιώνες θυσιών. Επίσης αναζητούν εναγωνίως χρήματα για να πληρώσουν τις ξένες γλώσσες (γιατί στο σχολείο κανένας μαθητής δεν μαθαίνει ξένες γλώσσες) και καλλιτεχνικά μαθήματα των παιδιών τους, γιατί οι βασικοί μισθοί δεν φτάνουν για τα δίδακτρα στο Δημοτικό Ωδείο. Την ίδια ώρα η ελληνική Αριστερά εξακολουθεί να ζει στο δικό της παράλληλο σύμπαν καταγγέλλοντας ως "νεοφιλελεύθερη επιλογή" τα κουπόνια που θα έβγαζαν από το αδιέξοδο χιλιάδες χαμηλόμισθες οικογένειες. Στην πραγματικότητα στέλνει στη Δεξιά χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς μάλιστα οι δεξιοί υποψήφιοι να υποσχεθούν διανομή κουπονιών, επειδή χαρακτηρίζει "νεοφιλελεύθερη" τη λύση του προβλήματος χιλιάδων οικογενειών που δεν θα είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους χωρίς τα vouchers.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Μαϊος 2019 15:51