Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 17:12

Αλλη η Καλασατάμα και άλλη η Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Αλλη η Καλασατάμα και άλλη η Καλαμάτα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ναυτεμπορικής" για το Internet of Things: “Λιγότερο γνωστή η ιστορία της πολύ μικρότερης πόλης Καλασατάμα που βρίσκεται υπό κατασκευή σήμερα στη Φινλανδία. Σωστά διαβάσατε.

Πρόκειται για ένα νέο προάστιο του Ελσίνκι στο οποίο υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν κατά μέσο όρο μια επιπλέον ωφέλιμη ώρα κάθε μέρα. Αυτό θα γίνεται χάρη στη σωστή πολεοδόμησή της, η οποία εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία, καθώς και τεχνολογικές καινοτομίες. Για παράδειγμα, δημιουργείται ένα νέο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, στο οποίο οι πολίτες ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε μια ειδική θύρα που τα απορροφά και τα μεταφέρει σε ένα υπόγειο σύστημα διαλογής. Ετσι, κανένας κάτοικος της Καλασατάμα δεν θα χάσει χρόνο κολλημένος πίσω από κάποιο απορριμματοφόρο. Η Καλασατάμα στηρίζει την ανάπτυξή της στο Internet of Things, ένα δίκτυο έξυπνα συνδεμένων συσκευών και μηχανημάτων”.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: Στο Οσλο της Νορβηγίας “για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα IoT αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης. Το νέο σύστημα το οποίο στηρίζεται στη γρήγορη και ασφαλή μεταφορά δεδομένων μέσω σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καλύπτει κάθε ανάγκη μετακίνησης. Παράλληλα, η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων εντός της πόλης σταδιακά θα απαγορευθεί, με μοναδική εξαίρεση εκείνα που είναι προηγμένης περιβαλλοντικής τεχνολογίας κι εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους”.

Εννοείται ότι όλα αυτά είναι αδύνατα χωρίς τη λειτουργία δικτύων 5G και ότι οι πόλεις του μέλλοντος σχεδιάζονται με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι υπηρετώντας τις ιδεοληψίες όσων φοβούνται την τεχνολογία. Εννοείται επίσης ότι όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά παντού στον κόσμο υπάρχουν οπαδοί του Ζαν Ζακ Ρουσσώ που θεωρούν την ανθρωπότητα σκλάβο του πολιτισμού. Ευτυχώς την ίδια ώρα δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν τα "δεσμά" του air condition και συνεχίζουν να εμβολιάζονται κανονικά αγνοώντας τις σειρήνες του αντιεμβολιαστικού κινήματος και του σκοταδισμού.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 13:51

NEWSLETTER