Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 21:53

Αεροδρόμιο για low cost πτήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Σύμφωνα με τα επίσημα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2018 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Πελοποννήσου αντιστοιχούν μόλις στο 2,7% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Η αποτυχημένη τοπική τουριστική πολιτική των τελευταίων ετών έχει ονοματεπώνυμο, καθώς την περίοδο 2010-2018 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες (από 10,6 εκ. σε 20,6 εκ.) αλλά από αυτή την πίτα η Πελοπόννησος κατάφερε να αποσπάσει μόνο 126.746 επισκέπτες.

Με απλά λόγια: Η "Μυθική Πελοπόννησος" του πρώην περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη κατάφερε να αποσπάσει μόλις το 1,2% των νέων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, επειδή δεν μπόρεσε να αναδείξει το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" σε πύλη εισόδου για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ουσιαστικά ο κ. Τατούλης απέτυχε επειδή προσπάθησε να αναδείξει το αεροδρόμιο της Τρίπολης σε ανταγωνιστή του "Ελ. Βενιζέλος", αγνοώντας τους τεχνοκράτες που έλεγαν ότι το αεροδρόμιο της αρκαδικής πρωτεύουσας έχει τεχνικά προβλήματα και άρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει διεθνείς πτήσεις χωρίς να δαπανηθούν υπέρογκα πόσα - τα οποία όμως θα καθιστούσαν ασύμφορη τη χρήση του από αεροπορικές εταιρείες low cost. Δυστυχώς βέβαια, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, τα μαξιμαλιστικά τοπικιστικά σχέδια του κ. Τατούλη δεν τα πίστεψαν μόνο οι ψηφοφόροι του, αλλά και πολλοί παράγοντες της αγοράς που αναζητούσαν ένα φθηνό αεροδρόμιο κοντά στην Αττική. Τα πίστεψαν επίσης και πολλοί Πελοποννήσιοι ξενοδόχοι που έχουν μάθει να τα περιμένουν όλα από το κράτος-πατερούλη όπως τη "χρυσή εποχή" των... τουριστικών κουπονιών.

Σε διαφορετική περίπτωση, και ειδικά αν είχαν δοθεί σε αεροπορικές εταιρείες τα ποσά που ξοδεύτηκαν για ιστοσελίδες που δεν ενημερώνονταν και δεν ενημέρωναν, το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωσνταντακόπουλος" θα είχε ήδη γίνει σταθμός διεθνών πτήσεων low cost και η Πελοπόννησος θα δεχόταν εκατομμύρια τουρίστες όπως η Κρήτη. Ποτέ δεν είναι αργά όμως, αρκεί οι νέες ηγεσίες του υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αντιληφθούν τον δεσπόζοντα ρόλο που έχει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, αν το Δημόσιο δεν έχει χρήματα για την άμεση αναβάθμιση του αεροδρομίου, θα πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία για την ιδιωτικοποίησή του με στόχο να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων εντός του 2021. Ανεξάρτητα πάντως από τη διαδικασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" θα πρέπει να συνεχίσει να έχει χαμηλά αεροπορικά τέλη, ώστε να συνεχίσουν να το προσεγγίζουν εταιρείες όπως η RyanAir, η EasyJet και η Condor, που κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από την τουριστική πίτα.

Ετσι κι αλλιώς ένας αναδυόμενος προορισμός όπως αυτός της Πελοποννήσου θα πρέπει να έχει ανταγωνιστικά τέλη αεροδρομίου, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί καταξιωμένους προορισμούς όπως η Κρήτη.

Υ.Γ. Προσωπικά θα πρότεινα να εξεταστεί και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου, με παράλληλη μετακίνηση της 120 ΠΕΑ στην Τρίπολη ή στην Ανδραβίδα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι η συντηρητική Μεσσηνία δεν είναι έτοιμη να ακούσει ρηξικέλευθες προτάσεις που θα αυξήσουν τον πλούτο της.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:28