Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 12:16

Ο κορονοϊός πλήττει τον περιφερειακό Τύπο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ο κορονοϊός πλήττει τον περιφερειακό Τύπο

Η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον πόλεμο κατά του κορονοϊού, αν και είναι καθοριστικής σημασίας, μάλλον περνάει απαρατήρητη αφού οι προβολείς της δημοσιότητας είναι δικαίως στραμμένοι στο μέτωπο της καταπολέμησης της νόσου, όπου πρωταγωνιστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ιός θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στα στενά της επαρχίας Γιουχάν αν τα κινέζικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ελέγχονταν απόλυτα από το ανελεύθερο καθεστώς της Κίνας. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι τα ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Τουρκία και στη Ρωσία επιτρέπουν στα ανελεύθερα καθεστώτα του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκρύπτουν κρούσματα και θανάτους από τον κορονοϊό καταγράφοντάς τα ως περιστατικά γρίπης ή πνευμονίας. 

Αντιθέτως στην Ελλάδα ο Τύπος, που συνήθως κατηγορείται για τα πάντα, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ενημερώνοντας τους πολίτες όχι μόνο για την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά και για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο ελληνικός Τύπος κατέγραψε επίσης άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις παθογένειες και τις υπερβολές της αγοράς, βοηθώντας την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα. Η μόνη δυσλειτουργία που δεν καταγράφηκε, μάλλον από υπερβολική μετριοφροσύνη, είναι αυτή του Τύπου που κινδυνεύει να πέσει θύμα του κορονοϊού αν δεν ληφθούν άμεσα και γενναία μέτρα. Ειδικά τα περιφερειακά έντυπα μέσα κινδυνεύουν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή πριν βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες αντλούν τα περισσότερα διαφημιστικά τους έσοδα.
Ειλικρινά δεν γνωρίζω το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί, αλλά θεωρώ ότι όσο καιρό διαρκεί η κρίση της πανδημίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των εργαζομένων στα περιφερειακά έντυπα μέσα ενημέρωσης. Γνωρίζω ότι πολλοί θα θεωρήσουν υπερβολική μια τέτοια ενίσχυση. Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί θα προτιμούσαν να γίνει... επίταξη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε το κράτος να αναλάβει όπως και στην Κίνα την ενημέρωση των πολιτών. Γνωρίζω τέλος ότι δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θα πουν να μην γίνει καμία παρέμβαση στην αγορά και ότι στη νέα εποχή έχουν θέση μόνο τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ανεξάρτητα όμως από τις ιδεοληψίες, η ζωή αποδεικνύει ότι τα έντυπα που λογοδοτούν καθημερινά στους αναγνώστες τους και χρηματοδοτούνται κυρίως από διαφημίσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενημερώνουν έγκυρα και αποτελεσματικά τόσο τους πολίτες όσο και τις αρχές που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αντιθέτως τα μέσα που λογοδοτούν σε κομματικούς ινστρούχτορες ή χρηματοδοτούνται από αδιαφανείς πηγές οδηγούν στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων, καθώς παραπλανούν τόσο τους πολίτες όσο και τις αρχές που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 12:20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER