Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 12:42

Ο εθνολαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αγωνία για την πανδημία του κορονοϊού και ο φόβος για το άγνωστο ανοίγουν την κερκόπορτα στις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού, που ονειρεύονται να αλώσουν το κάστρο της δημοκρατίας με θεωρίες συνωμοσίας και προφητείες για το μέλλον του κόσμου.

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρέει", "η παγκοσμιοποίηση τελείωσε" και "ο καπιταλισμός κατεδαφίζεται" είναι οι συνήθεις προφητείες όσων, κατά σύμπτωση, δεν έχουν ασκήσει ποτέ ούτε ίχνος κριτικής στα ανελεύθερα καθεστώτα της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Οι ψευδοπροφήτες, όταν δεν το λένε ξεκάθαρα, αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι για όλα τα δεινά του κόσμου ευθύνεται η δημοκρατία, η σύγχρονη φιλελεύθερη δυτική δημοκρατία, και ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο από έναν ηγέτη “πατερούλη”.

Οι εχθροί της ανοιχτής κοινωνίας ουσιαστικά επαναδιατυπώνουν τα επιχειρήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ού αιώνα, που πριν συντριβούν υποστήριζαν ότι η δημοκρατία είναι αναποτελεσματική και ότι ο περιορισμός της ελευθερίας (προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, βεβαίως βεβαίως) οδηγεί στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τελικώς, αποδείχτηκε περίτρανα ότι η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωτικών καθεστώτων ήταν απλή προπαγάνδα... και ότι πίσω από την επικοινωνιακή βιτρίνα κρυβόταν ο πόλεμος, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η γενική φτώχεια. Ομως οι μαθητές αυτών των προπαγανδιστικών σχολών του ολοκληρωτισμού προσπαθούν και πάλι να μας πείσουν ότι έρχεται το τέλος της δημοκρατίας, της σύγχρονης φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας, αν και καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο εθνολαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια και ότι σπάει τα μούτρα του κάθε φορά που συγκρούεται με την πραγματικότητα.

Ετσι κι αλλιώς, η πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτει καταρχάς τη γύμνια των εθνολαϊκιστών που θέλουν να διαλύσουν το παγκόσμιο χωριό φωνάζοντας "πρώτα οι ΗΠΑ", όσο κι εκείνων που πίστευαν ότι το Brexit αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποκαλύπτει επίσης ότι το ανελεύθερο καθεστώς της Κίνας προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει - και ότι η εξάπλωση του κορονοϊού δεν εμποδίζεται με προπαγάνδα.

Ουσιαστικά η πανδημία, σε αντίθεση με όσα διαδίδουν οι εθνολαϊκιστές πολιτικοί και οι απανταχού ψευδοπροφήτες, αναδεικνύει την ανάγκη μιας παγκόσμιας συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν απειλές όπως αυτή του κορονοϊού. Κανένα κράτος, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό και τις πανδημίες. Οποιος υποστηρίζει το αντίθετο και ονειρεύεται κλειστά σύνορα, κλειστές κοινωνίες, και εθνικά ή σοσιαλιστικά μεγαλεία, σύντομα θα συγκρουστεί με την πραγματικότητα και θα αναγκαστεί να διακηρύξει: Ή συνεργαζόμαστε ή αφανιζόμαστε.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 12:45