Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 19:17

Helicopter money ή κοινωνική έκρηξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

«Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θέλει το Κογκρέσο να στείλει επιταγές 1.000 δολαρίων στους ενήλικους και 500 δολάρια στα παιδιά, για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού. 

Οπως τόνισε ο ίδιος, οι επιταγές θα σταλούν εντός τριών εβδομάδων από την έγκριση του σχεδίου από το Κογκρέσο. Το πακέτο των 1,3 τρισ. δολαρίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει την απευθείας καταβολή $500 δισ. στους Αμερικανούς, τη χορήγηση δανείων διάσωσης $50 δισ. στις αεροπορικές και $150 δισ. για τη στήριξη των τομέων της οικονομίας που έχουν δεχθεί υπέρμετρο πλήγμα από την κρίση. “Είμαστε επικεντρωμένοι στην παροχή ρευστότητας στις αμερικανικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους” σημείωσε ο κ. Μνούτσιν. Ο ίδιος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει και δεύτερος γύρος επιταγών, αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραταθεί».

Η είδηση αυτή, που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα euro2day.gr, αφενός επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού θα δημιουργήσει νέα εργαλεία αντιμετώπισης των κρίσεων και, αφετέρου, φέρνει πάνω και από την Ευρώπη το... ελικόπτερο που θα μοιράσει χρήματα στους πολίτες. Ετσι κι αλλιώς το “ελικόπτερο” έχει ξεκινήσει τις πτήσεις από την Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δώσει 800 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που “μένει σπίτι" επειδή η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν σταμάτησε να λειτουργεί εξαιτίας του κορονοϊού.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από την πανδημία όποιος μιλούσε για helicopter money ή για μηδενισμό του κοντέρ των δανείων κινδύνευε να δεθεί με ζουρλομανδύα ή να... απομονωθεί. Τώρα που απομονωθήκαμε όλοι, και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της παγκόσμιας παραγωγικής δραστηριότητας, όλα είναι πιθανά και τίποτα δεν θεωρείται πλέον δεδομένο. Ετσι κι αλλιώς αν σωθούν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως το 2008, θα ξεσπάσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες. Γι’ αυτό είναι τουλάχιστον αναγκαία η οικονομική στήριξη των εργαζόμενων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όλων όσοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ύφεσης. Ουσιαστικά είναι αναγκαία η μηνιαία χρηματοδότηση με τουλάχιστον 800 ευρώ όλων των Ελλήνων πολιτών - και παράλληλα πρέπει να ανασταλούν οι πληρωμές δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ για όσο διαρκεί η πανδημία. Αυτά για αρχή. Μετά, μπορούμε να συζητήσουμε για μηδενισμό του κοντέρ και επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας χωρίς το βάρος του παγκόσμιου χρέους.

Σ.Σ. Το άρθρο είχε γραφτεί πριν από το χθεσινό (19/3/2020) διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες του για παροχή του επιδόματος των 800

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 19:21