Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 19:30

Η διάνοιξη της οδού Κρήτης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ηταν Ιούνιος του 2005 επί δημαρχοντίας Γιώργου Κουτσούλη όταν έγραψα το εξής ρεπορτάζ για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης:

"Στην οδό Λακωνικής, στον κάθετο βορινό άξονα του ξενοδοχείου "Ελίτ" θα καταλήγει η οδός Κρήτης σύμφωνα με τη μελέτη χωροθέτησης που προτείνει η δημοτική αρχή για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Τρίτη. Στο σημείο της συμβολής της οδού Κρήτης και Λακωνικής θα δημιουργηθεί κόμβος διοχέτευσης της κίνησης της υπό χωροθέτησης οδού με τον περιμετρικό δρόμο που προβλέπει η πολεοδομική μελέτη της Βέργας. Στη λύση αυτή κατέληξε η δημοτική αρχή, αφού η χάραξη που θα κατέληγε στον κόμβο του ξενοδοχείου "Φωτεινή" θεωρείται δαπανηρή, επειδή υπάρχουν πολλές κατοικίες που πρέπει να απαλλοτριωθούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μήκος της επέκτασης της οδού Κρήτης είναι 1.130 μέτρα, ενώ το πλάτος του νέου τμήματος θα είναι το ίδιο με το υφιστάμενο τμήμα, δηλαδή 18 μέτρα. Αναλυτικά το συνολικό πλάτος του οδοστρώματος θα είναι 11 μέτρα με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση πλάτους 5,50 μ. (μία κυκλοφορίας και μία βραδυπορίας σε κάθε κατεύθυνση), ενώ θα υπάρχουν και πεζοδρόμια πλάτους 2,5 μέτρων σε κάθε πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί πως η οδός Κρήτης χαρακτηρίζεται στην εισήγηση διασυνοικιακός άξονας κυκλοφορίας και τονίζεται ότι δεν έχει χαρακτήρα ούτε προσωρινά υπερτοπικού άξονα κυκλοφορίας".

Η μελέτη διάνοιξης του ανατολικού τμήματος της οδού Κρήτης παρέμεινε στο συρτάρι 15 ολόκληρα χρόνια, επειδή ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θεώρησε ότι δεν πρέπει να ξοδευτούν χρήματα για απαλλοτριώσεις και ότι ο δρόμος πρέπει να κατασκευαστεί με πράξη εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΓΠΣ Καλαμάτας είναι νόμος του κράτους από το 2011 και ότι ο τέως δήμαρχος δεν προχώρησε στην πράξη εφαρμογής ώστε να διανοιχθεί το ανατολικό τμήμα της οδού Κρήτης. Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε ότι σε αντίθεση με την επιλογή για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης, ο κ. Νίκας ζητούσε από το κράτος να κάνει απαλλοτριώσεις για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος αντί να κατασκευάσει παραλιακό δρόμο με πράξη εφαρμογής του ΓΠΣ.

Με απλά λόγια: Θέλουν να πιστέψουμε ότι ενώ δεν υπήρχαν λεφτά για απαλλοτριώσεις στην οδό Κρήτης, υπήρχαν για τη διάνοιξη της Βασιλέως Γεωργίου και υπάρχουν για απαλλοτριώσεις του παραλιακού τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Στην απέναντι όχθη οι κακές γλώσσες λένε ότι το πελατειακό δίκτυο του Ασπροχώματος ήταν πιο ισχυρό από της Ανατολικής Παραλίας. Ετσι και αλλιώς την αλήθεια δε θα την αναζητήσει ούτε ο... ιστορικός του μέλλοντος.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 19:32