Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 19:18

Η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας

Ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, για λόγους που έχουν επαρκώς αναλυθεί, επέλεξε να μην εφαρμόσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που η παράταξή του είχε εγκρίνει.

Ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δηλώνει ότι θέλει την επόμενη διετία να προχωρήσει σε πολεοδόμηση 440 στρεμμάτων μεταξύ της οδού Καρακούση και του ξενοδοχείου "Φιλοξένια", διανοίγοντας παράλληλα την οδό Κρήτης. 

Το φιλόδοξο και ταυτόχρονα υπεραισιόδοξο σχέδιο του δημάρχου Καλαμάτας είναι καταρχάς αναγκαίο για την οικονομική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, καθώς το ΓΠΣ προβλέπει να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες σε αυτά τα 440 στρέμματα της Ανατολικής Παραλίας. Επίσης είναι αναγκαία η διάνοιξη της οδού Κρήτης καθώς η Ναυαρίνου δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο του καλοκαιριού.
Από εκεί και πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο και οι φορείς της Καλαμάτας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αν η πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης ή αν θα πρέπει να συνδυαστεί με την τουριστική αξιοποίηση της Δυτικής Παραλίας, που εκτείνεται ανάμεσα στα ποτάμια Αρις και Πάμισος. Δυστυχώς όμως το ΓΠΣ, που έγινε νόμος του κράτους το 2011, δεν έχει λάβει υπόψη του ούτε την ταχεία ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας ούτε τη δημιουργία 4 νέων ξενοδοχείων, δυναμικότητας 3.000 κλινών, στη Βελίκα του Δήμου Μεσσήνης. Γι’ αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων νοτίως της εθνικής οδού Ασπρόχωμα - Μεσσήνη να συνυπάρχουν πυρηνελαιουργεία,ξενοδοχεία και γη υψηλής παραγωγικότητας...

Προσωπικά έχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι η κορεσμένη Ανατολική Παραλία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας θα ανασάνει μόνο αν αξιοποιηθεί η εξαιρετική Δυτική Παραλία - και ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης προκειμένου να εκπονηθεί ένα ενιαίο πολεοδομικό σχέδιο της παραλιακής ζώνης που εκτείνεται από τον ποταμό Αρι μέχρι το Πεταλίδι. Σε διαφορετική περίπτωση, ειδικά αν δεν κατασκευαστεί παραθαλάσσια οδική αρτηρία μέχρι το Ριζόμυλο, η πολεοδόμηση των 440 στεμμάτων μεταξύ της οδού Καρακούση και του “Φιλοξένια” ενδέχεται να δώσει τη χαριστική βολή στην Ανατολική Παραλία, ενώ την ίδια ώρα στη Δυτική θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα φουγάρα των πυρηνελαιουργείων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 19:20

NEWSLETTER