Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 20:25

Η σιωπή των ταγών για τις αρχαίες Φαρές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Η σιωπή των ταγών για τις αρχαίες Φαρές

 

Τα αρχαία του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, που θα αναδείξουν την ιστορική συνέχεια της πόλης από τις ομηρικές Φαρές έως σήμερα, πρέπει να έρθουν στο φως τώρα και όχι στο μέλλον, όπως επιδιώκουν συντηρητικοί και  υπερορθόδοξοι που αρνούνται να παραδεχτούν ότι οι χριστιανικές εκκλησίες  και τα μοναστήρια δημιουργήθηκαν στη θέση των αρχαίων ναών.

Από εκεί και πέρα η απόφαση για την έναρξη των ανασκαφών είναι καθαρά πολιτική, αφού μεταξύ άλλων θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη με το προνεωτερικό παρελθόν της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο, Πολιτεία και Εκκλησία καλούνται να αποδείξουν ότι δεν φοβούνται το μέλλον και το... παρελθόν της Καλαμάτας.

Ανεξάρτητα όμως από τη στάση που θα τηρήσουν η δημοτική αρχή Καλαμάτας και η Μητρόπολη Μεσσηνίας, θα ήταν λάθος να μην επισημάνουμε τη μέχρι τώρα αφωνία των πνευματικών ανθρώπων της Μεσσηνίας για το θέμα των αρχαιοτήτων του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας. Με εξαίρεση τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, οι υπόλοιποι πνευματικοί ταγοί μιλούν μόνο όταν υπογράφουν με το αζημίωτο προγραμματικές συμβάσεις με την αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση. Αξίζει τον κόπο να θυμίσουμε ότι η Καλαμάτα είναι έδρα του πανεπιστημιακού τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, αλλά όπως φαίνεται οι καθηγητές του ζουν σε... μακρινές πολιτείες και γι' αυτό δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τις θαμμένες αρχαιότητες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Επίσης φαίνεται ότι η άρχουσα οικονομική τάξη της πόλης δεν έχει χρήματα (ίσως και φιλοδοξία) για να γράψει το όνομά της στις χρυσές σελίδες της Καλαμάτας χρηματοδοτώντας τις ανασκαφές στο Ιστορικό Κέντρο.

Απούσας της πνευματικής και οικονομικής ηγεσίας, η πολιτική ηγεσία καλείται να ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε με την επιστολή του ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης ταράσσοντας τα ήρεμα νερά του κατεστημένου. Εννοείται ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανέλαβε στο διαδίκτυο ο πρώην αρχισυντάκτης της "Ε" Ηλίας Μπιτσάνης θα βοηθήσουν την πολιτική ηγεσία στο δύσκολο έργο της, αρκεί να μην καπελωθούν από ακραίες φωνές που θα έρθουν σε ρήξη με την Εκκλησία, η σύμφωνη γνώμη της οποίας είναι αναγκαία για την έναρξη των ανασκαφών.

Κλείνοντας αυτό το πρώτο άρθρο για τις αρχαιότητες της Καλαμάτας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αρχαία δεν υπάρχουν μόνο στην Υπαπαντή, όπως λανθασμένα (και όχι ηθελημένα, θέλω να πιστεύω) αναφέρεται. Αρχαία υπάρχουν και στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Φραγκόλιμνα, στις οδούς Μητροπολίτου Μελετίου, Φάριος, και ενδεχομένως στις αυλές των παρόδιων κατοικιών.

Θα συνεχίσουμε στο αυριανό φύλλο της "Ε".

lathnmasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 


NEWSLETTER