Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 12:03

Έλλειμμα αστυνόμευσης και "βελούδινες" ποινές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)

Ο φόνος του 18χρονου από τα πυρά του 63χρονου στην Πιπερίτσα, δεν είναι ένα απρόβλεπτο τραγικό συμβάν.

Ηταν η αναμενόμενη εξέλιξη σε μια περιοχή που υποφέρει από την παραβατικότητα των Ρομά, επειδή η Πολιτεία παρά τις συνεχείς υποσχέσεις πολλών υπουργών, δεν μπορεί να σταματήσει την παράνομη δράση τους. Και για να μη μασάμε τα λόγια μας: Η δράση των Ρομά είναι ανεξέλεγκτη εξαιτίας της πλημμελούς αστυνόμευσης, αλλά κυρίως επειδή τα μέλη της μειονοτικής αυτής κοινότητας δεν φοβούνται τις ποινές που επιβάλλει ο νόμος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι αδύνατον να αστυνομευθούν πλήρως οι 360 οικισμοί της Μεσσηνίας, στους οποίους μένουν κυρίως υπερήλικες. Από το 2017 υποστηρίζω: "Η πλήρης αστυνόμευση όλων των οικισμών της Μεσσηνίας είναι απλώς ανέφικτη -και όποιος πολιτικός την υπόσχεται απλώς ψαρεύει ψήφους αφελών πολιτών. Αντιθέτως, οι τοπικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά το έργο της Αστυνομίας τοποθετώντας κάμερες ασφαλείας στο οδικό δίκτυο και στις εισόδους των οικισμών". Δυστυχώς όμως οι δεξιοί πολιτικοί "αγωνίζονται" μόνο για την επανίδρυση των αστυνομικών τμημάτων, λες και είναι εφικτή η ίδρυση σταθμών Χωροφυλακής, όπως τον "παλιό καλό καιρό", που οι άνθρωποι όργωναν με τα βόδια και έγνεθαν με τη ρόκα. Στην απέναντι όχθη, οι αριστεροί πολιτικοί ακούν κάμερες ασφαλείας και βγάζουν φλύκταινες, επειδή ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι η ανασφάλεια που σήμερα τρέφει τη Δεξιά, στην επόμενη κρίση θα τροφοδοτήσει την ακροδεξιά με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημοκρατία.

Δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί επίσης δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι οι "ποινές- χάδια" οδηγούν σε αύξηση της εγκληματικότητας. Προς Θεού, δεν υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στο ανήλικο που έκλεψε. Ούτε ότι πρέπει να τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη ο "Αγιάννης" που βγήκε από τη φυλακή και έκλεψε επειδή δεν έβρισκε δουλειά. Λέμε απλώς ότι πρέπει να τιμωρείται αυστηρά και παραδειγματικά όποιος συλληφθεί για πέμπτη ή για δέκατη φορά να κλέβει. Οποιος ξέρει ότι θα μείνει φυλακή ή εκτοπισμένος τουλάχιστον 10 χρόνια, δύσκολα θα μπει να κλέψει λεμόνια ή ασημικά. Αντιθέτως θα ξανακλέψει ο αποφυλακισμένος που ξέρει ότι θα μείνει στη φυλακή μόνο 2-3 μήνες και μάλιστα σε συνθήκες καλύτερες από αυτές του καταυλισμού.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός