Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 20:46

Ετήσιο… μνημόσυνο για τα υδατοδρόμια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Ετήσιο… μνημόσυνο για τα υδατοδρόμια

Με αφορμή την προχθεσινή γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας, αξίζει να θυμηθούμε ένα ρεπορτάζ του 2018 για το ίδιο θέμα:

«Από το 2007 επενδυτές έχουν εξαγγείλει τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, με στόχο την έναρξη δρομολογίων με υδροπλάνο, αλλά εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει τα επενδυτικά σχέδια μετέθεσε για το επόμενο καλοκαίρι τον στόχο έναρξης των πτήσεων. Ο προηγούμενος στόχος που είχε τεθεί ήταν για το καλοκαίρι του... 2016, αλλά αποδείχτηκε πολύ αισιόδοξος για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Εννοείται ότι αυτά τα 11 χαμένα χρόνια έχουμε ακούσει πολλές φορές τους τοπικούς άρχοντες και τους πολιτικούς να κάνουν δηλώσεις για τη συμβολή τους στο επενδυτικό σχέδιο δημιουργίας υδατοδρομίων. Χθες όμως για μια ακόμα φορά πληροφορηθήκαμε από το ΑΠΕ: “Την επόμενη πλέον καλοκαιρινή περίοδο έχουν θέσει η Hellenic Seaplanes και Κινέζοι επενδυτές ως στόχο να πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα, καθώς όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, θεωρούν χαμένη τη φετινή χρονιά”».

Ας θυμηθούμε και τι έλεγε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας υδροπλάνων που επιχείρησε να επενδύσει στη Ελλάδα το... 2003. Έγραψε μεταξύ άλλων ο Steven Earle για τα ελληνικά εμπόδια στην επένδυση: «Καταρχάς, ολόκληρο το πολιτικό και οικονομικό τους σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να ξεζουμίζει τις ξένες επενδυτικές προσπάθειες. Να αποσπά χρήματα από τις ξένες τράπεζες και τα άλλα κράτη. Στην πραγματικότητα, το χρέος, η οικονομική βοήθεια, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η προσαρμογή των άλλων στο δυσλειτουργικό τους σύστημα αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Οι πολιτικοί τους δεν αντιμετωπίζουν το χρέος ως τέτοιο, αλλά μάλλον ως εισόδημα. Το ελληνικό κράτος δέχεται χρήματα που δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει. Είναι ένα υβριδικό είδος, που συνδυάζει το κόλπο της πυραμίδας (Ponzi scheme), τον ζητιάνο και τον εξαρτημένο συγγενή».

Προχθές, 17 ολόκληρα χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες για δημιουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου... γνωμοδότησε για ακόμα μια φορά για το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας. Το μόνο που μένει είναι να καθιερώσουμε και ένα ετήσιο μνημόσυνο για τα υδατοδρόμια και άλλες ανολοκλήρωτες επενδύσεις. Να ζήσουμε, να τα θυμόμαστε (τα υδατοδρόμια που δεν λειτούργησαν ποτέ)

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER