Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 12:38

To σταμναγκάθι και η ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
To σταμναγκάθι και η ελιά Καλαμάτας

Γράφει ο ∆ημήτρης Καμπουράκης στο liberal.gr: «"Αφού είσαι Κρητικός και μάλιστα Χανιώτης, να σου πω τι παλεύω με νύχια και με δόντια το τελευταίο διάστημα; Να πάρω πίσω από τους Ιταλούς το σταμναγκάθι.

Αν θέλεις το πιστεύεις". Μου το είπε παρεμπιπτόντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, σε συζήτηση που κάναμε για άλλο θέμα. Έμεινα ειλικρινά κατάπληκτος. Ένα καθαρόαιμο κρητικό άγριο χόρτο, γηγενές 100%, είναι στα χέρια των Ιταλών; Μα πώς; Και όμως και όμως. Εξ όσων κατάλαβα από τα γεμάτα αγροτική ορολογία λόγια του υπουργού, όταν το σταμναγκάθι άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα και να εξάγεται δειλά προς την Ευρώπη (αρέσει πολύ στους Γάλλους και τους Γερμανούς), οι μάγκες Ιταλοί έτρεξαν σε διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης και κατοχύρωσαν τον σπόρο του ως δικό τους. Έτσι απλά. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’90...».

Στη συνέχεια του άρθρου ο κ. Καμπουράκης αναφέρει τα εξής: «Τώρα λοιπόν που το σταμναγκάθι γίνεται ανάρπαστο στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά, αν κάποιος Χανιώτης ή Ηρακλειώτης ή Μεσσήνιος θέλει να φτιάξει μια φυτεία (4.000 ευρώ το στρέμμα αποδίδει), πρέπει να αγοράσει τον σπόρο από την Ιταλία. Υπάρχει σπόρος και στην Ελλάδα, όμως δεν είναι πιστοποιημένος. Ο Ευρωπαίος αγοραστής μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι του δίνουμε απλό ραδίκι. Για να δεχτεί ότι είναι σταμναγκάθι, πρέπει να έχει ιταλική σφραγίδα. Και τρέχει τώρα ο Λιβανός (προς τιμήν του) να αντιστρέψει μια διεθνώς παγιωμένη κατάσταση δεκαετιών, πείθοντας τον κάθε Ευρωπαίο και τον κάθε διεθνή οργανισμό ότι το σταμναγκάθι είναι καθαρά γηγενές χόρτο της Κρήτης και δυο τριών κοντινών νησιών της σαν την Κάσο και την Κάρπαθο...».

Και εμείς θα λέγαμε «μπράβο» στον κ. Λιβανό αν έκανε ό,τι κάνει για το σταμναγκάθι και για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ώστε να μην πωλούνται τούρκικες ελιές με την ονομασία «Καλαμάτα». ∆υστυχώς όμως, οι κυβερνήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντί να προστατεύσουν την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τη χαρακτήρισαν συνώνυμη της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, με συνέπεια να ανοίξουν την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τούρκικες και αιγυπτιακές ελιές «Κalamata». Ετσι κι αλλιώς όμως, ο κ. Λιβανός θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν αγωνίζεται για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με το ίδιο πάθος που αγωνίζεται για το σταμναγκάθι.

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για το σταμναγκάθι αποδεικνύει ότι η κατοχύρωση ενός προϊόντος αξίζει περισσότερο από χίλιες αναπλάσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις. Στην Κρήτη το ξέρουν. Στην Πελοπόννησο χάνουμε τις μάχες με κατεβασμένα τα χέρια.

lathnanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER