Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 20:15

Πουλάνε κρέας σε... χορτοφάγους

Γράφτηκε από τον

Πουλάνε κρέας σε... χορτοφάγους

Η απάντηση στο ερώτημα "Τι τουρισμό θέλουμε" είναι απλή και γνωστή: Θέλουμε τον τουρισμό που θα μας αποδώσει τα μέγιστα έσοδα στη μακροχρόνια περίοδο.

Γιατί όμως ενώ όλοι γνωρίζουν την απάντηση, η ερώτηση επαναδιατυπώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αιρετούς και επιχειρηματίες; Και αυτή η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Η ερώτηση επανέρχεται στο προσκήνιο, επειδή οι αιρετοί προσπαθούν να πείσουν το εκλογικό σώμα πως δημιουργούν "νέο προϊόν", ενώ οι επιχειρηματίες απλώς εκφράζουν τα συμφέροντά τους θέλοντας να πουλήσουν διαφοροποιημένες υπηρεσίες.

Ετσι και αλλιώς την ουσιαστική απάντηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παραχθούν σε μια αγορά δεν την δίνουν ούτε σοφοί μελετητές, ούτε κομισάριοι, ούτε... προφήτες. Οι καταναλωτές αποφασίζουν με βάση τις ανάγκες τους ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα καταναλώσουν, ενώ η επιστήμη του μάρκετινγκ απλώς κάνει πιο ελκυστικά όσα ζητούν οι πελάτες. Από εκεί και πέρα, απλώς θα φάει τα μούτρα του όποιος επιχειρήσει να πουλήσει μπιζέλια σε κάποιον που έχει πάει στην αγορά να αγοράσει μπριζόλες για να κάνει μπάρμπεκιου με τους φίλους του. Εννοείται ότι θα κλείσει το μαγαζί του και όποιος πουλάει κρέας για... χορτοφάγους.

Τα μούτρα του θα σπάσει και όποιος επιχειρήσει στην Ελλάδα να πουλήσει χιονοδρομικό τουρισμό σε Ελβετούς ή μόνο μουσεία σε διψασμένους για ήλιο Σκανδιναβούς. Με απλά λόγια: Μόνο ένας ανόητος θα αγνοήσει τις επιθυμίες των Βορειοευρωπαίων καταναλωτών και θα επιχειρήσει να τους πουλήσει όσα εκείνος θεωρεί ανώτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Και οι Βορειοευρωπαίοι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα θέλουν κυρίως ήλιο γιατί αυτό τους λείπει στην πατρίδα τους. Αν ο ήλιος "συμπληρώνεται" με τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες ακόμα καλύτερα για τα... έσοδα των ντόπιων.

Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και η Μεσσηνία έχουν ελάχιστα ταξιδιωτικά έσοδα σε σχέση με άλλες Περιφέρειες και νομούς, γιατί στο παρελθόν πίστεψαν όσους έλεγαν πως θα... πουλήσουν μπιζέλια σε όσους θέλουν να αγοράσουν κρέας. Αντιθέτως η Κρήτη πούλησε ό,τι ήθελαν οι Βορειοευρωπαίοι και απολαμβάνει σήμερα ταξιδιωτικά έσοδα που δεν τολμούν να ονειρευτούν οι Μεσσήνιοι και οι Πελοποννήσιοι.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός