Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 18:12

Ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο - Ολυμπία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Πέρσι το Νοέμβριο, στο άρθρο με τίτλο «Πού θα σταματήσει η Αδριατική;» γράψαμε τα εξής:

«H ολοκλήρωση της Αδριατικής Οδού, που ξεκινά από την Τεργέστη και απολήγει στην Καλαμάτα, θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να βρίσκεται στην κορυφή της εθνικής ατζέντας – πλην όμως οι κυβερνήσεις (για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους) επέλεξαν να προωθούν έργα βιτρίνας αντί των αναγκαίων αναπτυξιακών. Ευτυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για τα ελληνικά τμήματα της Αδριατικής Οδού, που παραμένουν ανολοκλήρωτα στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο. Ενώ όμως για τα ανολοκλήρωτα τμήματα Ιωάννινα - Κακαβιά και Πάτρα - Πύργος φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ, το νότιο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός χρηματοδοτήσεων, εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απαγορεύει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην περιοχή της Λίμνης Καϊάφα. Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά απαγορεύει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο έως το Καλό Νερό, καθιστώντας μεταξύ άλλων αδύνατη την ασφαλή οδική σύνδεση της Νότιας Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η οδική σύνδεση της Νότιας Πελοποννήσου (Μεσσηνία - Λακωνία) με τη Δυτική Ελλάδα και την Ευρώπη είναι πλέον εφικτή μόνο με την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στη διαδρομή Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνδέσει μέσω του Α7 και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και του Μυστρά, ενώ θα αναδείξει και τον Επικούριο Απόλλωνα. Παράλληλα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη, όσο κανένα άλλο δημόσιο έργο. Γι’ αυτό ο αυτοκινητόδρομος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη μπορεί και πρέπει να γίνει με πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Αδριατική Οδός θα σταματήσει στον Πύργο ακόμα κι αν κατασκευαστεί το Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς το ΣτΕ απαγορεύει την κατασκευή του Πύργος - Καλό Νερό.

Κλείνουμε με δύο αναγκαίες επισημάνσεις:

α) Η παράκαμψη των Λαγκαδίων είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, και πρέπει να κατασκευαστεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνει η κύρια συνδετήρια οδός μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Πελοποννήσου.

β) Αναγκαία είναι και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Καλό Νερό - Τσακώνα με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης είτε του "Μορέα" είτε της "Ολυμπίας Οδού".

Η κατασκευή όμως τόσο της παράκαμψης των Λαγκαδίων όσο και του Καλό Νερό - Τσακώνα δεν πρέπει να συγχέεται με την απόληξη της Αδριατικής Οδού: Λόγω της απόφασης του ΣτΕ για το τμήμα του Καϊάφα, η Αδριατική Οδός είτε θα συνδεθεί μέσω Αρχαίας Ολυμπίας και Μεγαλόπολης με τον αυτοκινητόδρομο Α7, ώστε να καταλήγει στην Καλαμάτα (και στη Σπάρτη), είτε θα σταματήσει στον Πύργο».

Φέτος τον Ιούνιο, επιχειρηματολογώντας υπέρ της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία - Ολυμπία - Πύργος, γράψαμε μεταξύ άλλων:

«Κατανοούμε όσους φοβούνται το πολιτικό κόστος που ενδεχομένως συνεπάγεται μια τυχόν ακύρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Καλό Νερό - Τσακώνα. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να ωριμάσει πολιτικά η τοπική κοινωνία και να αποφασίσει αν θέλει αυτοκινητόδρομο με διόδια ή βελτιωμένο δρόμο χωρίς διόδια και φορτηγά. Σε κάθε περίπτωση, αν κατασκευαστεί ο υπερτοπικός αυτοκινητόδρομος Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Μεγαλόπολη, η τοπική κίνηση στο Καλό Νερό - Τσακώνα μπορεί να εξυπηρετηθεί με μια γενναία βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και με παράλληλο εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου, που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση σύγχρονων τρένων στη γραμμή Καλαμάτα - Κυπαρισσία και στη γραμμή Καλαμάτα - Αρχαία Ολυμπία. Εννοείται ότι αν επιλεγεί η λύση του αυτοκινητόδρομου με διόδια, αυτή θα πρέπει να υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και χωρίς επιδοτήσεις.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε την πρόσκληση: Με δεδομένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, όποιος έχει διαφορετική πρόταση για τη νότια απόληξη της Αδριατικής Οδού ας την καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Τελικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόλμησε και, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, προτείνει να ενταχθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Μένει να δούμε αν θα τολμήσει και η κυβέρνηση να γράψει Ιστορία, συνδέοντας επιτέλους τη Νότια με τη Βόρεια και την Ανατολική με τη Δυτική Πελοπόννησο.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 23:15