Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2022 20:33

Ανάγκη επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ανάγκη επενδύσεων σε δυναμικούς κλάδους

Το 2022 εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του Αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος", την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και την παραχώρηση της μαρίνας της Πύλου.

Ουσιαστικά θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης μεγάλες υποδομές του νομού, οι οποίες είναι αναγκαίες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στο νομό. Αρκούν όμως οι μεγάλες υποδομές για την προσέλκυση επενδύσεων ή θα πρέπει να αλλάξει τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και η στάση των Μεσσήνιων απέναντι στην επιχειρηματική δραστηριότητα; Η απάντηση αν και είναι αυτονόητη μάλλον δεν απασχολεί τον μέσο Μεσσήνιο, που εξακολουθεί να ταυτίζει την οικονομική μεγέθυνση με τα μεγάλα δημόσια έργα. Αντιθέτως, ελάχιστοι είναι οι Μεσσήνιοι που θα υποστηρίξουν ότι οι υποδομές είναι αναγκαία προϋπόθεση αλλά όχι ικανή για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Ακόμα λιγότεροι θα υποστηρίξουν με πάθος την επιχειρηματικότητα τονίζοντας ότι ο κρατικός τομέας απλώς σπαταλά πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικότερα στην παραγωγική διαδικασία αν μέγιστος σκοπός ήταν το οικονομικό κέρδος και όχι η καρέκλα της εξουσίας.

Σε κάθε περίπτωση και σε αντίθεση με όσα πιστεύουν δεξιοί και αριστεροί οπαδοί της ελληνικής εκδοχής της κεϊνσιανής συνταγής, η ανάπτυξη στη Μεσσηνία δεν θα έρθει με δημόσια έργα. Το εισόδημα των Μεσσήνιων θα αυξηθεί μόνο αν και εφόσον τα επόμενα χρόνια επενδυθούν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε δυναμικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς όμως σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στη Μεσσηνία. Προφανώς κάποιοι αφελείς πιστεύουν ότι θα κάνουν ουρά οι επενδυτές μόλις κατασκευαστεί ο δρόμος Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, ενώ κάποιοι άλλοι βολεύονται στην καρέκλα της εξουσίας τάζοντας ανάπτυξη με δημόσια έργα. Στο μεταξύ η Μεσσηνία κάθε χρόνο γερνά και φτωχαίνει συζητώντας για δημόσια έργα και όχι για επενδύσεις.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER