Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 21:49

Τοπικές "συνταγές" για διεθνή προβλήματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η πρόταση επίλυσης διεθνών προβλημάτων με εθνικές ή τοπικές συνταγές οδηγεί σε επιδείνωση της προβληματικής κατάστασης και προσφέρει μόνο ψήφους σε όσους υπόσχονται επιστροφή στο κεϊνσιανό κράτος του 20ού αιώνα ή στις οθωμανικές κοινότητες του 17ου αιώνα.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει όποιος εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις για το ξεπέρασμα της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, που αγνοούν τη διεθνή διάσταση των γεγονότων και επιχειρούν να τα αναλύσουν στο στενό πλαίσιο των ελληνικών ή τοπικών συνόρων. Σε κάθε περίπτωση οι εθνικές κυβερνήσεις και οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν περιορισμένα όπλα στη φαρέτρα για την επίλυση διεθνών προβλημάτων και η επιτυχία τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό αφενός από τη συμμετοχή σε υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε., και αφετέρου από την οικονομική δυνατότητα μιας χώρας, μιας Περιφέρειας ή ενός δήμου. Οποιος φαντασιώνεται ότι αρκεί ο βολονταρισμός για την αλλαγή του κόσμου απλώς τρέφει ψευδαισθήσεις μεγαλύτερες από τους... πειρασμούς του Αγίου Αντωνίου στην έρημο της Αιγύπτου.

Έτσι και αλλιώς είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πλειοδοτήσει σε άτυπο διαγωνισμό μισθών με το Ηνωμένο Βασίλειο και να προσφέρει μεγαλύτερες απολαβές στους Έλληνες γιατρούς που μεταναστεύουν στη Γηραιά Αλβιώνα. Ακόμα και αν βρει πόρους (που δεν έχει) η Ελλάδα για να καλύψει το σημερινό χάσμα προσφέροντας τριπλάσιους μισθούς, είναι απολύτως βέβαιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες θα κάνουν νέα αύξηση στις απολαβές γιατί έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα. Εννοείται ότι λόγω της δημογραφικής γήρανσης τα επόμενα χρόνια η Βόρεια Ευρώπη θα προσφέρει τετραπλάσιους μισθούς και στους νοσηλευτές, με συνέπεια να ξεμείνει και από νοσηλευτές το ελληνικό ΕΣΥ, αφού όποιος γνωρίζει μια ξένη γλώσσα θα κουνήσει μαντίλι πρώτα στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και στη συνέχεια στα ιδρύματα της Αθήνας.

Από εκεί και πέρα όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κλείσει τα σύνορα για να λύσει το πρόβλημα, προφανώς δεν έχει αντιληφθεί τους γεωπολιτικούς κινδύνους μιας εθνικής απομόνωσης. Τους ίδιους κινδύνους δεν έχει αντιληφθεί και όποιος πιστεύει ότι πρέπει να μπουν σε λειτουργία τα λιγνιτεργοστάσια ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε μέχρις... εξόδου με την Ε.Ε. Βεβαίως υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να πιστεύουν ότι θα στείλει τζάμπα φυσικό αέριο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως το 2015 που πίστευαν ότι το "ξανθό γένος" θα τυπώσει δραχμές, αλλά τελικώς η Ρωσία έπαιξε σαν μεγάλος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα και προτίμησε να συνεργαστεί με την Ευρώπη αντί να σπάσει τα μούτρα της δίπλα σε αφελείς "παλαιοημερολογίτες".

Ετσι και αλλιώς στο παγκόσμιο χωριό οι αφελείς σπάνε τα μούτρα τους σε... ανεμογεννήτριες, εναντίον των οποίων μάλιστα έχουν εκδώσει ψήφισμα ζητώντας πράσινη ενέργεια από λιγνίτη.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός