Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 22:13

Κοινωνικοί εταίροι με εφηβικές εμμονές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Αναμφισβήτητα η ενεργειακή κρίση απειλεί όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία.

Αναμφισβήτητα επίσης η απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη απολιγνιτοποίηση αποδείχθηκε λανθασμένη και για αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής στροφής που επιβάλλει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναμφισβήτητα επίσης η κυβέρνηση πρέπει να βρει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χρεωθεί πολιτικά τις επιπτώσεις της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Από εκεί και πέρα όμως, όποιος ισχυρίζεται ότι για τον πληθωρισμό ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή η κρίση είναι εθνική και όχι διεθνής, διαπράττει το ίδιο λάθος (ή πολιτικό έγκλημα κατά μια άλλη έννοια) που διέπραξαν όσοι υποστήριξαν ότι τα μνημόνια έφταιγαν για τη χρεοκοπία. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή κρίση δεν θα λυθεί ούτε με έναν νόμο και ένα ψήφισμα, ούτε με διαδηλώσεις για αύξηση της κρατικής δαπάνης σε μια χώρα με δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 200 δισ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού απαιτείται πρωτίστως η πολιτική ενηλικίωση των κοινωνικών εταίρων, που με εφηβική εμμονή διεκδικούν το... αδύνατο και την ουτοπία. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν αντιληφθεί ούτε το μέγεθος του προβλήματος ούτε τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας μια νέα χρεοκοπία. Για αυτό συνεχίζουν να διεκδικούν, ο καθένας για τον εαυτό του, μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα αδιαφορώντας για την πορεία του... "Τιτανικού".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός