Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 21:01

Εγγύηση αποτυχίας οι συνεδριακοί μαϊντανοί

Γράφτηκε από τον

Εγγύηση αποτυχίας οι συνεδριακοί μαϊντανοί

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας κάθε άλλο παρά απροσδόκητη ήταν η αύξηση των συνεδρίων και των εκδηλώσεων για το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας.

Σε έναν μικρό αριθμό συνεδρίων οι καταξιωμένοι επιστήμονες και επιχειρηματίες δημοσιοποιούν στοιχεία, μεθόδους και πρακτικές που οδηγούν σε βελτίωση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας. Στα περισσότερα όμως συνέδρια, που διοργανώνονται με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της δημοφιλίας των διοργανωτών, οι συνεδριακοί μαϊντανοί αναμασούν αποτυχημένες συνταγές για την επίλυση προβλημάτων, που τις περισσότερες φορές ευθύνονται για την πρόκλησή τους.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους άλλους μαϊντανούς έχουν φυσικά οι αιρετοί, που υπόσχονται εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες να λύσουν όλα τα προβλήματα της παραγωγής που προκαλούν οι ίδιοι ενισχύοντας "ζόμπι" προϊόντα και επιχειρήσεις. Οι μόνοι μαϊντανοί που μπορούν να συναγωνιστούν τους αιρετούς, είναι οι ισόβιοι εκπρόσωποι των φορέων, που πιστεύουν ότι θα έχουν διαφορετικό οικονομικό αποτέλεσμα αν επαναλάβουν για χιλιοστή φορά τη συνταγή που απέτυχε τις προηγούμενες 999 φορές που εφαρμόστηκε.

Εννοείται ότι συνεδριακοί μαϊντανοί φύονται παντού στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στον σύγχρονο κόσμο όμως τους παίρνουν στα σοβαρά μόνο οι ιδιοκτήτες συνεδριακών κέντρων, που βγάζουν το παντεσπάνι τους φιλοξενώντας εκδηλώσεις για τη σύναψη κοινωνικών σχέσεων.Αντιθέτως η φτωχή Μεσσηνία (με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία) εξακολουθεί να παίρνει στα σοβαρά όλους τους μαϊντανούς, που συγχέουν σκοπίμως ή ανοήτως τις δυνατότητες μιας οικονομίας με τα αποτελέσματά της. Και όσο τους παίρνει σοβαρά τόσο θα ανοίγει η ψαλίδα που τη χωρίζει από τις ανεπτυγμένες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός