Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 21:00

Ετερόκλητες συμμαχίες για τη νομή της εξουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ετερόκλητες συμμαχίες για τη νομή της εξουσίας

Στις 3 Αυγούστου, πριν την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, έγραψα μεταξύ άλλων στο σχετικό ρεπορτάζ:

«Αν τελικώς γνωμοδοτήσει θετικά ο κ. Τατούλης και αρνητικά ο κ. Νίκας θα έχουμε την παράδοξη ταύτιση απόψεων του περιφερειάρχη με την αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας και του επικεφαλής της “Νέας Πελοποννήσου” με την παράταξη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, στην οποία ηγείται ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Αν στο κάδρο προστεθούν και οι νεοδημοκράτες βουλευτές Μεσσηνίας, που διαφωνούν μεταξύ τους για την ανάγκη του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά μάλλον δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση, γίνεται κατανοητό το πρωτόγνωρο ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας κάτω από την "ηχηρή σιωπή" του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Η προχθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου αφενός επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ρεπορτάζ και αφετέρου διαψεύδει κατηγορηματικά όσους βιάστηκαν να τις χαρακτηρίσουν εξωπραγματικές, επειδή οι ίδιοι οριοθετούν την πολιτική πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την προκρούστεια κλίνη του μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Προφανώς οι τελευταίοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι τα ισχυρά προεδροκεντρικά μαζικά κόμματα της Μεταπολίτευσης (με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους) έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και ότι πλέον οι πολιτικές μάχες δίνονται για τη νομή της εξουσίας από πρόσωπα και ομάδες που δεν διστάζουν να συμμαχήσουν με τον πολιτικό τους αντίπαλο για να συντρίψουν τον εσωκομματικό εχθρό.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό(;) πλαίσιο είναι μάλλον άσκοπο να επισημάνουμε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ρισκάρει το μέλλον της κυβέρνησής του για να εμπλακεί στη "γαλάζια" μεσσηνιακή σύρραξη. Άσκοπη και πρόωρη είναι επίσης και κάθε πρόβλεψη για μια πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πέτρο Τατούλη στις περιφερειακές εκλογές. Προσωπικά όμως δεν θα εκπλαγώ ούτε αν δω τον Αντώνη Σαμαρά να τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ούτε αν δω τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου. Δεν θα εκπλαγώ επίσης αν δω τον Πέτρο Τατούλη να στηρίζει τον νεοδημοκράτη Θανάση Βασιλόπουλο κόντρα στον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αν δω τον Παναγιώτη Νίκα σε προεκλογική συγκέντρωση του Βασίλη Τζαμουράνη. Έτσι και αλλιώς οι ευκαιριακές συμμαχίες αλλάζουν διαρκώς και αυτοί που ήταν αντίπαλοι το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι σύμμαχοι την επόμενη άνοιξη και ξανά εχθροί το επόμενο φθινόπωρο.

Οι συγκυβερνήσεις ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ απλώς άνοιξαν το δρόμο για ακόμα πιο ετερόκλητες αυτοδιοικητικές συμμαχίες στο (εγγύς) μέλλον. Αν στο κάδρο προστεθεί και η οικογενειοκρατία, ο... Θεός να βάλει το χέρι του για να μη δούμε τα χειρότερα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER