Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 11:55

Άλλα λένε οι αριθμοί και άλλα οι πολιτικοί

Γράφτηκε από τον

Άλλα λένε οι αριθμοί και άλλα οι πολιτικοί

Βαδίζοντας προς το… εκλογικό έτος 2023, είναι λογικό να ακούμε από τους πολιτικούς απολογιστικές υπερβολές τόσο για τη χρονιά που φεύγει όσο και για την τρέχουσα τετραετία της κυβέρνησης, της περιφερειακής αρχής και των δημοτικών αρχών.

Ως συνήθως οι διαχειριστές της εξουσίας βλέπουν το ποτήρι των αποτελεσμάτων έτοιμο να ξεχειλίσει και η αντιπολίτευση εντελώς άδειο. Οι πολίτες ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο και τελικώς η Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Μεσσηνία και η Καλαμάτα οδεύουν προς την κάλπη αγνοώντας για μια ακόμα φορά τα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι παρά τα μεγάλα λόγια η ελληνική οικονομία δεν έχει συνέλθει ακόμα από τη χρεοκοπία του 2010.

Του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των «27» στην 26η θέση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία που ήταν 27η και πίσω από τις 25 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη χρεοκοπία το 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στη 14 θέση της ίδιας κατάταξης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ μεγαλύτερο (με σειρά κατάταξης πίσω από τη χώρα μας) από την Τσεχία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Εσθονία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Όλες αυτές οι χώρες πλην της Βουλγαρίας είναι πλέον πλουσιότερες από την Ελλάδα και ενώ το 2009 το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ αντιστοιχούσε στο 95,3% του μέσου ευρωπαϊκού των «27», το 2021 έχει περιοριστεί στο 64,6% της μέσης αγοραστικής δύναμης των «27».

Σε μια κανονική χώρα συμπολίτευση, αντιπολίτευση και πολίτες θα έσκυβαν το κεφάλι και θα συνεργάζονταν για να κερδίσει η οικονομία το χαμένο έδαφος. Στην Ελλάδα όμως οι πολιτικοί πιστεύουν ακόμα ότι υπάρχει περιθώριο συγκρούσεων για τη νομή της εξουσίας και οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν τους δημαγωγούς που υπόσχονται περισσότερα… κρατικά επιδόματα. Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε ότι 10 από τις 12 οικονομίες που προσπέρασαν την Ελλάδα, ήταν πριν 30 χρόνια σοσιαλιστικές και ότι η αναπτυξιακή τους πορεία ξεκίνησε όταν απαλλάχτηκαν από τα δεσμά του κρατισμού.

Ας ξανακάνουμε λοιπόν την ερώτηση: Το ποτήρι είναι… κρατικό ή ιδιωτικό;

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2023 19:10