Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 10:49

Μερεμέτια για τα μάτια του κόσμου

Γράφτηκε από τον

Μερεμέτια για τα μάτια του κόσμου

Τα μερεμέτια της δημοτικής αρχής στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας αν και είναι αναγκαία δεν μπορούν να δώσουν την ώθηση που απαιτείται για να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν των 40 – 50 ημερών το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση τα παραλιακά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας δεν μπορούν να επιβιώσουν μακροχρόνια εξυπηρετώντας μόνο τους λουόμενους της πελοποννησιακής ενδοχώρας και τους επισκέπτες του Πάσχα και Δεκαπενταύγουστου. Πρώτα από όλα λοιπόν πρέπει να αλλάξει η στρατηγική προσέλκυσης επισκεπτών από την Ευρώπη με στόχο να ξεκινά ουσιαστικά και όχι τυπικά η σεζόν το Πάσχα και να συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους. Φέτος όμως στο, Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» είναι προγραμματισμένες μόνο εννέα διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα και άρα είναι ανώφελη κάθε συζήτηση για εαρινή τουριστική σεζόν στην Καλαμάτα. Ας δούμε τώρα τι γίνεται στο Ηράκλειο «Από 26 μέχρι 31 Μαρτίου είχαμε 12.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης. Από την 1η Απριλίου έχουμε 30-40 πτήσεις την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα 60 -70 πτήσεις. Πάμε πάρα πολύ καλά» δηλώνει ο  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης στην ΕΡΤ και συμπληρώνει. «Έχει ανοίξει το 25%-30% των ξενοδοχείων και καθημερινά ανοίγουν κι άλλα. Το διάστημα από 20 – 30 Απριλίου θα ανοίξει η πλειοψηφία από τα εναπομείναντα και αρχές Μαΐου τα υπόλοιπα. Όσο περνάνε οι μέρες αυξάνονται και οι πτήσεις και μέχρι τις αρχές Μαΐου θα φτάσουμε τις 60 -70 την ημέρα».

Κάπου εδώ ο καλοπροαίρετος αναγνώστης θα αναρρωτηθεί: Έχουν η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος ξενοδοχειακές κλίνες για να φιλοξενήσουν επιβάτες 70 πτήσεων τη ημέρα; Η απάντηση είναι προφανής αποκαλυπτική για την ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων. Η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος δεν έχουν ξενοδοχειακές κλίνες επειδή τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι τοπικοί άρχοντες ασχολούνται μόνο με μερεμέτια αδιαφορώντας πλήρως για την πολεοδομική χωροθέτηση ζωνών ανάπτυξης μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Ειδικά οι άρχοντες της Καλαμάτας, αν ενδιαφέρονταν για την τουριστική ανάπτυξη, δεν θα έκαναν μόνο μερεμέτια για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Θα είχαν προχωρήσει στην εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (που είναι νόμος του κράτους από το 2011) τουλάχιστον στην Ανατολική και στη Δυτική Παραλία. Μια ριζοσπαστική δημοτική αρχή θα χωροθετούσε και ειδικές ξενοδοχειακές ζώνες για μεγάλες μονάδες σε Θουρία, Αρι και Αρφαρά. Η συντηρητικές δημοτικές αρχές απλώς κρατούν δέσμια τη ανάπτυξη της Καλαμάτας κάνοντας μερεμέτια για τα μάτια των ψηφοφόρων

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός