Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 11:19

Σπέρνουν ενισχύσεις και θερίζουν θύελλες

Γράφτηκε από τον

Σπέρνουν ενισχύσεις και θερίζουν θύελλες

Η υψηλή τιμή του ελαιολάδου, που διαμορφώθηκε στην αγορά από τις δυνάμεις της ζήτησης και της προσφοράς, διασκεδάζει σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις του ανύπαρκτου κυβερνητικού έργου στον πρωτογενή τομέα της Μεσσηνίας, αλλά δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον ενός νομού που περιμένει τέσσερα χρόνια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρύξει τον διαγωνισμό για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος.

 Έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετώντας το πολιτικό δόγμα «εδώ και τώρα» μοίρασε στους αγρότες μεγάλες ενισχύσεις έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και αδιαφορώντας πλήρως για το μακροπρόθεσμο μέλλον τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και γενικότερα της υπαίθρου. Προφανώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τις κραυγές αγωνίας των «ακριτών» της μεσσηνιακής υπαίθρου για το έλλειμμα εργατικών χεριών, που απειλεί να τινάξει την παραγωγική διαδικασία στον αέρα. Ειλικρινά δεν ξέρω όμως αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα μηχανήματα θα υποκαταστήσουν πλήρως τα εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα πριν καταρρεύσει πλήρως η οικονομία ή αν οι υπουργοί έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στο «αόρατο χέρι» του Ανταμ Σμιθ, επειδή φοβούνται ότι η εισροή μεταναστών θα αυξήσει τις ακροδεξιές τάσεις της φοβικής ελληνικής κοινωνίας.

Είμαι βέβαιος όμως ότι η πολιτική ελίτ δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ερήμωση της υπαίθρου και σε κατάρρευση της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας. Στην υποβάθμιση του κινδύνου συντελεί τα μέγιστα και η αδυναμία (ή η απροθυμία) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να επεξεργαστεί και να ανακοινώσει τα αναλυτικά αποτελέσματα της απογραφής που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2021. Για αυτό ακόμα δεν γνωρίζουμε επισήμως ούτε πόσα χωριά της Μεσσηνίας θα ερημώσουν την επόμενη πενταετία ούτε το ποσοστό των υπερήλικων, που καλούνται να φροντίσουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των μικρών μεσσηνιακών οικισμών που κρατούν ζωντανή ακόμα τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Μέσα σε αυτό το δυστοπικό δημογραφικό πλαίσιο, όποιος υπονομεύει την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας προς όφελος των «εθνικών εμπόρων» της αιγυπτιακής ελιάς Καλαμών, είναι εξίσου αφελής με όποιον πιστεύει ότι θα σωθούν οι καλλιέργειες της συκιάς και της σταφίδας μόνο με ενισχύσεις του εισοδήματος των ηλικιωμένων και υπερήλικων παραγωγών της Μεσσηνίας. Και όποιος σπέρνει μόνο ενισχύσεις, θερίζει θύελλες σαν αυτές που θέρισαν όσοι υποστήριζαν μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers είτε ότι «η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη» είτε ότι «λεφτά υπάρχουν» και θα διανεμηθούν

lathanasis@gmaiil.com

Θανάσης Λαγός