Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 12:47

Δήμαρχοι επαναστάτες κάνουν μνημόσυνα με… ξένα κόλλυβα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη εξήγγειλε ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα περάσει απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν η εξαγγελία δεν μείνει στα χαρτιά, οι φόροι ακίνητης περιουσίας θα επιβάλλονται και θα εισπράττονται απευθείας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι από το υπουργείο Οικονομικών. 

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης διαφώνησε με το κυβερνητικό σχέδιο για τους φόρους ακίνητης περιουσίας δηλώνοντας: "Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η Πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο, να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση. Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της κυβέρνησης, ούτε του κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει. Η Αυτοδιοίκηση έχει και θεσμοθετημένα όργανα και εκπροσώπους για κάθε ολοκληρωμένη πρόταση και για κάθε καλοπροαίρετο διάλογο. Ζητάμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για το ρόλο του θεσμού και της αποκέντρωσης. Αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις δε γίνονται αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους και ιδιαίτερα όταν δεν έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος. Εξάλλου, οι δηλώσεις του κ. πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την άμεση ανάγκη για συνάντηση μαζί του, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό".

"Φιλοξενώ" ολόκληρη τη δήλωση του κ. Ασκούνη για να απολαύσουμε και να σχολιάσουμε όλοι μαζί το μεγαλείο της σκέψης που χρεοκόπησε την οικονομία. Καταρχάς ο κ. Ασκούνης -και άρα η πλειοψηφία των δημάρχων- βλέπουν τα έσοδα ως… βάρος και για αυτό υποστηρίζουν ότι τα χρήματα από το φόρο ακίνητης περιουσίας είναι "νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση" . Μόνο όποιος δεν έχει αντιληφθεί ότι οι δήμοι θα εισπράττουν το φόρο και άρα θεωρεί ότι θα τον  πληρώνουν, θα χαρακτήριζε ως βάρος τα… έσοδα. Ομως οι δήμαρχοι δεν είναι ηλίθιοι. Κουτοπόνηροι είναι και λένε κουταμάρες γιατί θέλουν να συνεχίσουν τις αναπλάσεις με χρήματα που μαζεύει το υπουργείο Οικονομικών. Θέλουν να κάνουν έργα με χρήματα άλλων και παράλληλα να παριστάνουν τους επαναστάτες κατηγορώντας τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών για φορομπηχτική πολιτική. 

Ετσι λοιπόν και ο επαναστάτης πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει στη συνέχεια: "Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι υπηρέτης ούτε της κυβέρνησης, ούτε του κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της αυτοτέλεια που απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους" . Ειλικρινά θα ήθελα να πιστέψω όσα υποστηρίζει ο κ. Ασκούνης, αλλά θυμάμαι ότι σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι είναι υπηρέτες των κομμάτων και δεν μπορώ. Προφανώς όμως ο κ. Ασκούνης και οι υπόλοιποι επαναστάτες που ξεφτιλίζουν την έννοια της αυτοτέλειας, έχουν ξεχάσει ότι φίλησαν… κομματικές ποδιές προκειμένου να πάρουν το χρίσμα για να γίνουν δήμαρχοι. Προφανώς όμως ο κ. Ασκούνης και οι υπόλοιποι επαναστάτες έχουν ξεχάσει τις υποκλίσεις που κάνουν σε υπουργούς και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη για να κάνουν ανάπλαση στην Κάτω Ραχούλα. Ανεξάρτητα όμως από τι λένε οι κουτοπόνηροι δήμαρχοι, μια είναι η αλήθεια και οποίος δε την βλέπει είτε είναι… πονηρός είτε απολύτως κουτός: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι υποτελής στην κυβέρνηση και οι δήμαρχοι είναι υπηρέτες του κομματικού κράτους.  

 

 

Γι' αυτό στο μόνο που θα συμφωνήσω με τον κ. Ασκούνη και τους υπηρέτες του κομματικού κράτους είναι ότι "αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει". Διαφωνούμε βεβαίως στο ποια ιστορία πρέπει να σταματήσει. Ο κ. Ασκούνης και οι υπηρέτες του κομματικού κράτους θέλουν να σταματήσει η ιστορία και ο χρόνος στην εποχή της δανειακής ευημερίας για να συνεχίσουν τις…. αναπλάσεις. Εγώ πάλι θέλω να σταματήσει το παραμύθι που πουλάνε οι δήμαρχοι σπαταλώντας δανεικά χρήματα σε αναπλάσεις. Πιστεύω ότι επιτέλους ήρθε η ώρα για πάνε τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι περιφερειάρχες με δικό τους σακί στο μύλο και ότι πρέπει να σταματήσουν τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί και πότε η εξαγγελία του πρωθυπουργού. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα εφαρμοστεί σύντομα και ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστεί στο ντουλάπι των εξαγγελιών. Αλλωστε σχεδόν όλα δείχνουν ότι και το 2014 θα παραμείνει το "χαράτσι" στη ΔΕΗ γιατί πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω πως οι σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσουν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω επίσης ότι αναγκαία προϋπόθεση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και τη δημιουργία υγειών δήμων είναι η θεσμοθέτηση φόρων που θα επιβάλλονται και θα εισπράττονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο τότε οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν με την ψήφο τους τις δαπάνες και τους ανεξέλεγκτους δημάρχους. Σε διαφορετική περίπτωση οι δήμαρχοι θα συνεχίσουν να κάνουν μνημόσυνα της ελληνικής οικονομίας με ξένα κόλλυβα και να κατηγορούν την τρόικα για το θάνατο της… μακαρίτισσας.