Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 19:50

Γιατί φεύγουν οι νέοι από την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Γιατί φεύγουν οι νέοι από την Πελοπόννησο

Τον Φεβρουάριο του 2007 ο τότε ευρωβουλευτής Αντώνης Σαμαράς παρέθεσε δείπνο σε Μεσσήνιους δημοσιογράφους και στη συζήτηση που ακολούθησε μας ρώτησε ποιο θεωρούμε το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού.

Απάντησα ότι υπάρχει έλλειμμα καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, με συνέπεια μεταξύ άλλων, να φεύγουν από τη Μεσσηνία πολλοί επιστήμονες και ειδικευμένο προσωπικό.

Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνω ότι από τότε δεν έχω ξαναμιλήσει με τον κ. Σαμαρά, καθώς προτιμά να ενημερώνεται για τις ανάγκες της Μεσσηνίας από εκδότες και καναλάρχες, επειδή προφανώς θεωρεί τους περισσότερους Μεσσήνιους δημοσιογράφους ανάξιους να καταγράψουν την πραγματικότητα. Κλείνοντας την παρένθεση, δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι ο κ. Σαμαράς αδιαφόρησε εντελώς για το έλλειμμα καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στη Μεσσηνία και ότι ενδιαφέρθηκε μόνο για την πολιτική του καριέρα διορίζοντας Μεσσήνιους ψηφοφόρους του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Προχθές Δευτέρα, δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνη την επισήμανση του προβλήματος έλλειψης καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στον κ. Σαμαρά, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός παραδέχτηκε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ότι το κύριο πρόβλημα της Πελοποννήσου είναι το δημογραφικό και ζήτησε: «Να κρατήσουμε εδώ τους δικούς μας επιστήμονες, τους δικούς μας ανθρώπους. Να κάνουμε την Πελοπόννησο τον τόπο όπου όλοι θα μπορούν να επενδύσουν τα όνειρα και τους στόχους τους».

Ουσιαστικά χάθηκε μια ολόκληρη γενιά, ώσπου να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία της Πελοποννήσου το πρόβλημα που γνώριζε ο μέσος Μεσσήνιος από τις αρχές του 21ου αιώνα. Εννοείται ότι δεν έχει νόημα να καταγράψουμε ξανά τις ευθύνες των πολιτικών κοτζαμπάσηδων, που κρατούν δέσμια την οικονομία της Πελοποννήσου. Ούτε να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι ο κ. Σαμαράς θυσίασε το μέλλον της Μεσσηνίας στον βωμό της πολιτικής του καριέρας.

Αξίζει μόνο να επισημάνουμε ότι οι Μεσσήνιοι και οι Πελοποννήσιοι φεύγουν από τον τόπο τους για να εργαστούν σε πόλεις και χώρες, όπου οι προσλήψεις δεν γίνονται με κομματικά κριτήρια επειδή οι επιχειρηματίες πήραν δάνειο κι επιδότηση με πολιτικό μέσο. Οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν όσο βασιλεύει η αναξιοκρατία και το κομματικό ρουσφέτι. Και όσοι μένουν, απλώς θα υφίστανται τις στρεβλώσεις αυτού του φαύλου κύκλου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 19:55