Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 11:59

Ποιος «σκότωσε» την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στις 26 Μαρτίου σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων σε τρόφιμα και ποτά ως «διάσημα παραδείγματα» αναφέρονται το ιταλικό Parmigiano Reggiano, η γαλλική Σαμπάνια και οι ελληνικές Ελιές Καλαμάτας.

 Όποιος κάνει μια μικρή αναζήτηση στο Διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι τα έσοδα από την ΠΟΠ Γαλλική Σαμπάνια αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, από την ΠΟΠ Parmigiano Reggiano τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) τα έσοδα από τις εξαγωγές της ποικιλίας «Ελιά Καλαμών» δεν ξεπερνούν τα 250 εκ. ευρώ. Κανένας φυσικά δεν γνωρίζει τα έσοδα από την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η Μεσσηνία στην οποία παράγεται, έχει συνολικό ΑΕΠ 1,8 δισ. ευρώ.

Γιατί η Γαλλία και η Ιταλία έχουν έσοδα δισεκατομμυρίων από προϊόντα ΠΟΠ, ενώ η Ελλάδα αδιαφορεί ή υπονομεύει τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης; Γιατί η αξία όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει σε ένα έτος η Μεσσηνία είναι μικρότερη από τον ετήσιο τζίρο του Parmigiano Reggiano;

Η απάντηση είναι προφανής: Η Γαλλία και η Ιταλία είναι σοβαρές χώρες και για αυτό στηρίζουν έμπρακτα και με κάθε μέσο τα δικά τους ΠΟΠ προϊόντα. Η Ελλάδα είναι ένα failed state, που στηρίζει τα πιστοποιημένα προϊόντα μόνο στα λόγια και στα συνέδρια, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά των χύμα προϊόντων.

Ανεξάρτητα όμως από τις πολιτικές ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, θα ήταν τουλάχιστον παράλειψη να μην επισημάνουμε και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ηγεσίας της Μεσσηνίας, που δεν αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Η παγκοσμίως αναγνωρίσιμη ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» δεν αξιοποιήθηκε οικονομικά και δεν συνδέθηκε με τον ταξιδιωτικό προορισμό της Μεσσηνίας, επειδή στο παρελθόν η ηγεσία του νομού «κοιτούσε» στη Βόρεια Αφρική, πίστευε ότι θα πουλήσει ελαιόλαδο στην Κίνα και έστρεφε τα βέλη της κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του… καπιταλισμού. Ουσιαστικά την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας την σκότωσε στο παρελθόν η μεσσηνιακή άρχουσα τάξη και προχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας απλώς κάρφωσε το φέρετρο.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός