Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 21:47

Το ξεκοκάλισμα του ΕΣΠΑ δεν σώζει τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για την ΟΧΕ Ταϋγέτου και επειδή θα ριχτούν ακόμα 10 εκατομμύρια ευρώ στο άπατο βαρέλι, υπενθυμίζω όσα έγραψα τον Οκτώβριο του 2019:

«Σε μια κανονική οικονομία, που οι πολιτικοί και οι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται μόνο για τη διανομή του ΕΣΠΑ, τα περισσότερα αγαθά της Αλαγονίας θα είχαν χαρακτηριστεί Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και θα πωλούνταν σε "αλμυρές" τιμές σε ντελικατέσεν καταστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον οι πατάτες και οι ντομάτες Αλαγονίας, καθώς και τα άγρια μανιτάρια, θα έπρεπε υπό άλλες συνθήκες όχι μόνο να έχουν περίοπτη θέση στις ιστοσελίδες του Επιμελητηρίου και του δήμου, αλλά να βρίσκονται κιόλας στα πιάτα των περισσότερων εστιατορίων και μεζεδοπωλείων της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Δυστυχώς όμως, όπως είπαμε, τόσο οι περισσότεροι πολιτικοί όσο και οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι απασχολημένοι με το ξεκοκάλισμα του ΕΣΠΑ και τη διοργάνωση "συνεδρίων - μνημοσύνων" για τις αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Ταϋγέτου λογγώνουν, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται δασικές και να περνούν στην κυριότητα του κράτους... που δεν μπορεί να τις διαφυλάξει από τις πυρκαγιές. Η καταστροφική αυτή πορεία θα συνεχιστεί μέχρι να αφανιστούν πλήρως τα χωριά του Ταϋγέτου από τον χάρτη.

Εννοείται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Α7, που συνδέει την Καλαμάτα με τη Σπάρτη, αφού οι περισσότεροι εκδρομείς προτιμούν την ασφάλεια του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από τις επικίνδυνες στροφές της παλιάς εθνικής οδού Καλαμάτα - Σπάρτη. Η κατάσταση όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Απλώς απαιτούνται ριζοσπαστικές πολιτικές, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την περιοχή. Πρώτα από όλα λοιπόν, θα πρέπει να χαρακτηριστούν παραδοσιακοί όλοι οι οικισμοί της Αλαγονίας και να δοθούν χρήματα και κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να αναπαλαιώσουν τα σπίτια τους. Κυρίως όμως θα πρέπει να παραχωρηθούν δωρεάν σε όποιον ακτήμονα το επιθυμεί δασικές (λογγωμένες) εκτάσεις, που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες και αύριο απλώς θα καούν, αφού το Δασαρχείο δεν έχει πόρους ούτε για να ανοίξει τους δρόμους που απαιτούνται για την προστασία τους από τη φωτιά. Προσωπικά θα πρότεινα επίσης να κατασκευαστούν και 2-3 παραθεριστικά χωριά με ξύλινες κατοικίες, που θα παραχωρούνται έναντι ενοικίου σε παραθεριστές από όλη την Ευρώπη».

Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζεται το ξεκοκάλισμα του ΕΣΠΑ και τα χωριά του Ταϋγέτου συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 21:50