Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 21:37

Ελβετικό μοντέλο στο σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Ελβετικό μοντέλο στο σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου

Το ελβετικό ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας τόσο για το μέλλον του προαστιακού δικτύου της Μεσσηνίας όσο και για εποχικές τουριστικές διαδρομές, που θα συνδέουν τον Αερολιμένα Καλαμάτας με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και των Μυκηνών.

Σε κάθε περίπτωση και για να αποφεύγονται ανούσιες συζητήσεις, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η γραμμή Αθήνα - Καλαμάτα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μόνο αν δαπανηθούν μεγάλα ποσά για τον εξηλεκτρισμό της, την κανονικοποίησή της και νέα χάραξη που θα επιτρέπει υψηλές ταχύτητες. Επειδή όμως δεν υπάρχουν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου την επόμενη δεκαετία, καλό είναι ο δημόσιος διάλογος να περιοριστεί στην επιδότηση της λειτουργίας του προαστιακού της Μεσσηνίας και των τουριστικών διαδρομών για Αρχαία Ολυμπία και Μυκήνες. Και μην πεταχτούν οι κατά φαντασίαν φιλελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν για τις επιδοτήσεις, γιατί θα τους υπενθυμίσουμε ότι επιδοτούνται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της μισής Ευρώπης, η αστική συγκοινωνία της Αττικής και φυσικά ο αυτοκινητόδρομος Α7.

Η λειτουργία των ελβετικών σιδηροδρόμων στο αλπικό τοπίο αποδεικνύει ότι για τις χαμηλές ταχύτητες του τρένου στην Πελοπόννησο δεν ευθυνόταν το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. Ευθύνονταν οι πολιτικοί, οι διοικήσεις και η συνδικαλιστική νομενκλατούρα, που λαφυραγώγησαν τον σιδηρόδρομο στερώντας πόρους από το μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους. Επίσης η λειτουργία των δύο κυριότερων εθνικών και ομοσπονδιακών σιδηροδρομικών εταιρειών στην άκρως καπιταλιστική Ελβετία αποδεικνύει ότι ήταν αβάσιμες τόσο οι αριστερές ιδεοληψίες για την καπιταλιστική υπονόμευση του τρένου στην Ελλάδα όσο και οι φιλελεύθερες παπάτζες για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Στην Ελλάδα, όμως σε αντίθεση με την ομόσπονδη Ελβετία, όπου τα πάντα αποφασίζονται με τοπικά δημοψηφίσματα, οι πολίτες αρνούνται να ωριμάσουν και κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από τις κλεπτοκρατικές κυβερνήσεις που οι ίδιοι εκλέγουν. Είχε απόλυτο δίκιο ο Ιωάννης Καποδίστριας που ήθελε να χωρίσει την Ελλάδα όπως και την Ελβετία σε καντόνια. Οι Έλληνες θα ωριμάσουν μόνο αν αποφασίζουν οι ίδιοι με δημοψήφισμα στο καντόνι τους, που στην Ελλάδα ονομάζεται Περιφέρεια.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 21:55