Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 14:23

Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Δήμου Καλαμάτας

Οικισμοί και διαμερίσματα του Δήμου Καλαμάτας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό, επειδή οι άρχοντες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν ως προτεραιότητα την επανεκλογή τους και ενδιαφέρονται μόνο για ψηφοθηρικές δράσεις αδιαφορώντας πλήρως για βασικές υποδομές, όπως η διασφάλιση της υδροδότησης.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις προτεραιότητες των δημοτικών αρχόντων, είναι τουλάχιστον αδιανόητο να διψάσει η Καλαμάτα, επειδή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι της περιοχής. Γνωρίζοντας ότι για κάθε λύση που θα προταθεί, οι Έλληνες αιρετοί και γραφειοκράτες θα ανακαλύψουν τουλάχιστον δέκα προβλήματα, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τους υδάτινους πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν, με συνέπεια να καταλήγουν στον Μεσσηνιακό Κόλπο τα νερά των ποταμών Παμίσου, Άρι και Νέδοντα, καθώς και τα νερά του βιολογικού καθαρισμού, που θα μπορούσαν να αρδεύσουν τη μισή Μεσσηνία.

Ξεκινώντας από τον βιολογικό καθαρισμό, ο κάθε λογικός πολίτης αναρωτιέται ποιος εμποδίζει τις δημοτικές αρχές να τον αναβαθμίσουν, ώστε να γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και να αρδεύονται με το καθαρό νερό τουλάχιστον τα δέντρα και οι κήποι του αστικού κέντρου της Καλαμάτας. Προσωπικά θα ήθελα να ποτίζουν όλοι οι Καλαματιανοί τις γλάστρες τους με νερό άρδευσης από τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά μην ζητάμε πολλά από τους άρχοντες των αναπλάσεων. Δεν είναι όμως υπερβολή να ζητήσουμε να αξιοποιηθούν τα νερά του Άρι, που καταλήγουν στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Φυσικά δεν είμαστε τεχνικοί για να ξέρουμε αν χρειάζεται να κατασκευαστεί κάποια λιμνοδεξαμενή, όπως στην Costa Navarino ή αν υπάρχει ακόμα φθηνότερος τρόπος. Δεν ξέρουμε επίσης αν πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις στον Άγιο Φλώρο ή αν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντληθούν τα νερά που θα καταλήξουν στον αγωγό Φ800 στο Πήδημα. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι ακόμα και προπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου μπορούν να προτείνουν δεκάδες λύσεις για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Έτσι και αλλιώς όποιος κάνει μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, μπορεί να βρει ακόμα και έτοιμες λύσεις που είχαν προταθεί από ομάδα φοιτητών του ΕΜΠ για την υδροδότηση του Δήμου Δυτικής Μάνης. Εκεί εμείς διαβάσαμε μεταξύ άλλων τα θετικά και τα αρνητικά για την κατασκευή φράγματος ή λιμνοδεξαμενών στον Νέδοντα ή σε άλλα σημεία του Ταϋγέτου. Εμείς απλώς ψάξαμε. Η Costa Navarino κατασκεύασε λιμνοδεξαμενές. Οι δημοτικές αρχές Καλαμάτας τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολούνται μόνο με αναπλάσεις και αν διψάσει η πόλη και τα χωριά θα φταίει ο… υπερτουρισμός.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός