Το έχω αναφέρει πολλές φορές, αυτοί είναι που θα μας κρίνουν. Αυτοί μας κρίνουν κάθε μέρα. Με αυτούς μιλάμε κάθε μέρα και αυτοί θα μας κρίνουν και για τα πέντε χρόνια» δήλωσε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός.
Η άποψη αυτή ταυτίζεται πλήρως με τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου που είχε πει: «Ο λαός είναι κυρίαρχος, κανείς προνομιούχος σε αυτόν τον τόπο, κανείς, καμία δύναμη, κανένας θεσμός, μόνο ο λαός σε αυτήν τη χώρα κυβερνά και καθορίζει την πορεία της προς το μέλλον». Στην πραγματικότητα όλοι οι λαϊκιστές αμφισβητούν τη χρησιμότητα των θεσμών στη δημοκρατία και δηλώνουν ότι απολογούνται μόνο στον λαό. Στη φιλελεύθερη δημοκρατία εκτός από την κάθετη λογοδοσία των εκλογών υπάρχει και η οριζόντια λογοδοσία, που περιλαμβάνει την άσκηση ελέγχων και την τήρηση ισορροπιών μεταξύ των δημοκρατικών θεσμών.
Αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στη dianeosis.org o καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος: «Στο μεσοδιάστημα μεταξύ εκλογών, προβλέπεται η λογοδοσία να λαμβάνει χώρα μέσω θεσμών και επί των θεσμών. Παραδείγματα είναι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και η πρόταση μομφής κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, η εφαρμογή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, ο απολογισμός και γενικός ισολογισμός του κράτους. Με αυτούς και άλλους τρόπους, οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν για τις πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, να αξιώσουν την αιτιολόγηση και τεκμηρίωση των αποφάσεων κυβέρνησης και διοίκησης και να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν τις σχετικές πράξεις και τις παραλείψεις της. Επιπλέον στις σύγχρονες δημοκρατίες, στο μεσοδιάστημα μεταξύ εκλογών, τα συντάγματα επιδιώκουν τη διατήρηση ελέγχων και ισορροπιών ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις τρεις εξουσίες, έχουν εγκαθιδρυθεί Ανεξάρτητες Αρχές. Μη δεσμευόμενες από την κυβέρνηση και μη μετέχοντας στην απονομή δικαιοσύνης, οι Αρχές (όπως π.χ. ο Συνήγορος του Πολίτη) μετέχουν στην οριζόντια διαδικασία λογοδοσίας».
Ο κ. Σωτηρόπουλος καταλήγει τονίζοντας: «Η λογοδοσία αποσκοπεί στο να επανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη λειτουργία της δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία, εντέλει, δεν κρίνεται μόνο από τις δυνατότητες δημοκρατικής συμμετοχής που παρέχει ή τα αγαθά που προσφέρει στους πολίτες, αλλά επίσης -αν όχι κυρίως- από το κατά πόσον πείθει ότι λειτουργεί με διαφάνεια και δικαιοσύνη».
(Σ.Σ. Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση στις 18 Δεκεμβρίου 2024)