Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 12:14

Ψαρεύουν στα θολά και πιάνουν… πάτο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Ψαρεύουν στα θολά και πιάνουν… πάτο

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012 και των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής, διαπιστώνουμε ότι μόνο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ πήραν περισσότερες ψήφους στην ευρωκάλπη, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή είδαν την εκλογική τους δύναμη να μειώνεται.

 Συγκεκριμένα έχασαν η Νέα Δημοκρατία 529.490 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 138.323, το ΠΑΣΟΚ 298.493, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 264.480 και η Δημοκρατική Αριστερά 316.288 ψήφους. Τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή έχασαν συνολικά 1.547.020 ψήφους. Αντιθέτως το ΚΚΕ πήρε 70.260 περισσότερες ψήφους και η Χρυσή Αυγή 110.417 ψήφους. Αν σε αυτές προστεθούν και οι ψήφοι που έλαβαν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα  Ποτάμι (376.655 ψήφοι) και ΛΑΟΣ (56.837 ψήφοι περισσότερες από τις ευρωεκλογές) διαπιστώνουμε ότι τα "μεγάλα" κόμματα κέρδισαν συνολικά 614.169 ψήφους. Οι αριθμοί δείχνουν ότι από τους 1.547.020 δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι 932.851 είτε πήγαν σπίτι τους είτε ψήφισαν ένα μικρό κόμμα που δεν εκπροσωπείται ούτε στη Βουλή ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο. Με άλλα λόγια: Περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι κούνησαν μαντίλι στα σημερινά κόμματα της Βουλής και κίνησαν για αχαρτογράφητες πολιτικές περιοχές.  

Εννοείται βεβαίως ότι οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριμένα πολλοί εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία επειδή δεν έκανε διορισμούς στο Δημόσιο και άλλοι τόσοι επειδή έχει υψηλούς φόρους για να διατηρεί μεγάλο το Δημόσιο. Από το ΣΥΡΙΖΑ έφυγαν πολλοί επειδή θεωρούν ότι έχει γίνει "κόκκινο ΠΑΣΟΚ" και άλλοι τόσοι επειδή θεωρούν ότι είναι ροζ "ΚΚΕ". Από το ΠΑΣΟΚ οι μισοί έφυγαν γιατί το κόμμα δεν ξεσηκώθηκε εγκαίρως κατά της κλήρωσης των θέσεων στις λαϊκές αγορές και οι άλλοι μισοί γιατί το κόμμα τάχθηκε κατά της… κλήρωσης των θέσεων στις λαϊκές αγορές. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες οι μισοί έφυγαν γιατί θεωρούν ότι  το κόμμα έχει κάνει στροφή προς το Κέντρο και οι άλλοι μισοί επειδή θεωρούν πως το κόμμα έχει κάνει… ακροδεξιά στροφή. Τέλος από τη Δημοκρατική Αριστερά άλλοι έφυγαν επειδή το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά και άλλοι επειδή το κόμμα αποχώρησε από την… κυβέρνηση Σαμαρά.

Την ίδια ώρα τα κόμματα συνεχίζουν να ψαρεύουν ψήφους στα… θολά νερά της πολιτικής ασάφειας προσδοκώντας ότι θα προσελκύσουν ετερόκλητους ψηφοφόρους όπως τον "παλιό καλό καιρό" της δανειακής ευημερίας. Ετσι η Νέα Δημοκρατία άλλοτε απευθύνεται στους εθνικοσοσιαλιστές και άλλοτε στους φιλελεύθερους. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσελκύσει πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ χωρίς να χάσει τους σταλινικούς οπαδούς του. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις ή αν τις επιβάλλουν οι δανειστές. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αντιθέτως είναι σίγουροι ότι για όλα φταίνε οι δανειστές αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο πριν την κρίση συμμετείχαν στις κυβερνήσεις που έπαιρναν τα… δάνεια. Τέλος η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν είναι περισσότερο "Δημοκρατική" με κλίση προς το Κέντρο ή περισσότερο "Αριστερά" με κλίση προς το ΣΥΡΙΖΑ. 

 Σε κάθε περίπτωση το ψάρεμα ψήφων στα θολά νερά δεν είναι σημερινό πολιτικό φαινόμενο. Τα κόμματα πάντα προτιμούν να ψαρεύουν σε θολά νερά. Τι έχει αλλάξει λοιπόν και διώχνει τους ψηφοφόρους από τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα; Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη:  Τελείωσαν τα δανεικά και οι ψηφοφόροι που το πήραν χαμπάρι κουνάν μαντίλι στα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα και πάνε σε αχαρτογράφητες πολιτικές περιοχές. Με άλλα λόγια: Τελείωσε το δόλωμα και τα κόμματα που ψαρεύουν στα θολά πιάνουν… πάτο. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 12:18

NEWSLETTER