Πέμπτη, 07 Μαϊος 2015 17:29

Κώδικας τιμής φυλακισμένων και δικηγόροι για χαστούκια

Γράφτηκε από τον

Κώδικας τιμής φυλακισμένων και δικηγόροι για χαστούκια

Μέχρι προχθές, κάθε φορά που διάβαζα μια δήλωση - γκάφα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να ήταν σήμερα περιφερειάρχης Πελοποννήσου και δεν ήξερα αν θα πρέπει να χαρώ που δεν ήταν τελικά υποψήφιος ή να λυπάμαι επειδή δεν αποφύγαμε τα χειρότερα.

Προχθές όμως, όταν διάβασα τις δηλώσεις του για τον πατέρα - δολοφόνο της Αννυ, πραγματικά τρομοκρατήθηκα. Τι άλλο μπορούσε να πάθει κάποιος όταν διαβάζει πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει: “Οταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου και όλα αυτά, με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες, υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Αρα, γι’ αυτό νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του ίδιου του δράστη”.

Οπως φαίνεται η ελληνική κοινωνία έπιασε πάτο και το μόνο που της μένει είναι ο κώδικας τιμής των φυλακισμένων. Πάλι καλά που ο υπουργός δεν πρότεινε την αντικατάσταση του Ποινικού Κώδικα με τον κώδικα τιμής των φονιάδων και των εμπόρων ναρκωτικών. Σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις δυτικές αξίες του Διαφωτισμού, επειδή τις θεωρεί καπιταλιστικές, οφείλει να μας ενημερώσει για να ξέρουμε ποιος θα μας δικάσει στο μέλλον αν της ασκήσουμε κριτική. Αν πάλι οι κυβερνήτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των λόγων και των έργων τους, το κακό είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί οι ληστοσυμμορίτες γρήγορα θα πάρουν τη θέση των δικαστών όταν αντιληφθούν το κενό εξουσίας. 

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη και την ανάρτηση του Συμπαραστάτη του Δημότη Καλαμάτας Γιώργου Φερετζάκη που έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook για το δολοφόνο: “Αίσχος εάν βρεθεί δικηγόρος υπεράσπισης θα είναι για χαστούκια” . Ουσιαστικά ο κ. Φερετζάκης, που είναι  δικηγόρος, λέει ότι είναι για χαστούκια όποιος δικηγόρος τολμήσει να συμπαρασταθεί νομικά στον κατηγορούμενο. Ποιος θα εμποδίσει λοιπόν αύριο αυτούς που θα προπηλακίσουν τους δικηγόρους που θα αναλάβουν την υπεράσπιση ενός δολοφόνου, ενός βιαστή, ενός εμπόρου ναρκωτικών; Προφανώς όχι ο κατά τα άλλα…  Συμπαραστάτης του Δημότη. Ισως λοιπόν να χρειαστεί να θεσπίσουμε θέση συμπαραστάτη του… δικηγόρου που θα αναλαμβάνει να υπερασπιστεί όσους πιστεύουν ακόμα ότι ο κατηγορούμενος είναι ιερό πρόσωπο και ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι να καταδικαστούν. Αλίμονό μας αν αρχίσουμε τα χαστούκια στους δικηγόρους γιατί έτσι επιβάλλει ο κώδικας τιμής των φυλακισμένων. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαϊος 2015 10:44