Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 16:25

Η ψήφος της οργής για τις κλειστές τράπεζες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Δεν έχει καμία σημασία αν η κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα ή αν υποτίμησε τις αγορές. Δεν έχει επίσης καμία σημασία αν κάποιοι υπουργοί υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους ή αν θεωρούσαν ότι αρκούν τα νταούλια για να γκρεμιστεί ο καπιταλισμός.

Σημασία έχει ότι οι τράπεζες έκλεισαν ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση “εγγυόταν” ότι θα παραμείνουν ανοιχτές. Σημασία έχει ότι χθες χιλιάδες συνταξιούχοι ταλαιπωρήθηκαν για να πάρουν 120 ευρώ. Σημασία επίσης έχει ότι χιλιάδες πολίτες πρέπει να στηθούν καθημερινώς στην ουρά για να πάρουν 60 ευρώ. Αυτό το κατάλαβαν ακόμα και εκείνοι που ειρωνεύονταν όσους σήκωναν χρήματα την περασμένη εβδομάδα επειδή φοβόνταν πως έρχεται κούρεμα των καταθέσεων. Το συνειδητοποίησαν και εκείνοι που λοιδορούσαν τον αγρότη επειδή σήκωσε τα χρήματά του για να τα σώσει. Το αντιλήφθηκαν και αυτοί που χλεύαζαν την αγωνία του μικρομεσαίου επειδή έβαζε τα ευρώ κάτω από το μαξιλάρι για να έχει για ώρα ανάγκης.

Σύμφωνα μάλιστα με τη θεωρία του ισοπεδωτισμού που κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όποιος είχε 10.000 ευρώ ή περισσότερα σε τραπεζικό λογαριασμό καθίσταται αμέσως ύποπτος για παράνομο πλουτισμό. Δυστυχώς έχει χαθεί κάθε μέτρο και πολλοί θεωρούν τους αποταμιευτές ως εγκληματίες. Πριν τρελαθούμε τελείως όμως, οφείλουμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα και πρώτα από όλα ότι δεν υπάρχει πιστωτικό σύστημα χωρίς καταθέτες. Θα πρέπει επίσης να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για να βάλουν χρήματα στην άκρη. Βεβαίως υπάρχουν και καταθέσεις “μαύρου χρήματος” τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να αποκαλύψει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί η αποταμίευση και η αγωνία των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο. 

Σε πολιτικό επίπεδο για τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ δεν ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Ευθύνονται κυρίως τα αστικά κόμματα που δεν μπόρεσαν να εκσυγχρονίσουν την οικονομία και το κράτος. Ομως δεν είναι η ώρα της απόδοσης των ευθυνών. Οι ευθύνες θα αποδοθούν αν και όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Ετσι και αλλιώς η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να τις ξανανοίξει, ενώ όλοι διαπίστωσαν πως δεν μπόρεσε να τις κρατήσει ανοιχτές. Ακόμα και αν υιοθετήσουμε την κυβερνητική θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι δανειστές έκλεισαν τις τράπεζες, η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να σταματήσει τους δανειστές. Σε αυτή την υπόθεση εργασίας θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει τη δύναμη που απαιτείται για να επιβάλει στους δανειστές να ανοίξουν τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των πολιτών δεν πίστευε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ακόμα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την οργή της θα την εκφράσει στην κάλπη την Κυριακή. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 16:27