Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 17:01

Στη λοταρία των εκλογών χαμένη βγαίνει η οικονομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Στη λοταρία των εκλογών χαμένη βγαίνει η οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας με καθυστέρηση τουλάχιστον 18 μηνών (αφού κανονικά θα έπρεπε να έχει αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014) συνειδητοποίησε ότι είναι ανέφικτο να συνεχίσει να κυβερνά έχοντας στο πλάι του όλους τους συντρόφους του 3%. Αλλά αντί να διαγράψει τους διαφωνούντες από το κόμμα, προτίμησε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Ενάμιση μήνα νωρίτερα, για να ξεπεράσει το κομματικό του αδιέξοδο είχε προκηρύξει δημοψήφισμα - αν και το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά αποθαρρυντικό ήταν για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Τώρα ο κ. Τσίπρας, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής, ρισκάρει το πολιτικό του μέλλον σε μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση με τους πρώην συντρόφους του. Απέναντί του βέβαια δεν θα βρει μόνο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά σύσσωμο το λόμπι της δραχμής, το οποίο πορεύτηκε μαζί του από τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις των αγανακτισμένων έως το “όχι” του δημοψηφίσματος. Η σύγκρουση θα είναι ανελέητη, όπως κάθε “εμφύλια” διαμάχη - και σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την εκλογική αναμέτρηση.  

Στον αντίποδα, η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έχει τίποτα να χάσει αν υψώσει τον τόνο της αντιπαράθεσης πάνω από τα όρια της αστικής εκλογικής ευπρέπειας, αφού έτσι κι αλλιώς βαδίζει στα αντικαταπιταλιστικά μονοπάτια της δραχμής... Η Λαϊκή Ενότητα θα επιχειρήσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από το 61,3% του “όχι”, εκφράζοντας τους ψηφοφόρους οι οποίοι επιθυμούν ρήξη με την Ευρώπη και κρατικοποίηση της οικονομίας αλλά δεν γοητεύονται από τη θρυλική «συνέπεια του ΚΚΕ» σ' αυτές τις θέσεις. 

Είναι αυτονόητο βέβαια ότι το ΚΚΕ θα προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία της Λαϊκής Ενότητας προς τα διψήφια ποσοστά, με επιχειρήματα εξίσου σκληρά μ' αυτά που θα χρησιμοποιήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο “εμφύλιος” της Αριστεράς θα είναι σκληρότερος από κάθε προηγούμενη σύγκρουση, αφού και το εκλογικό διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα συνήθη ποσοστά που διεκδικούσαν τα αριστερά κόμματα μεταπολεμικά . 

Οποιος όμως πιστεύει ότι ο “αριστερός εμφύλιος” θα οδηγήσει σίγουρα τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, αφενός δεν έχει αντιληφθεί τον πονοκέφαλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αφετέρου δεν έχει πάρει ακόμα χαμπάρι ότι το εκλογικό σώμα έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη στους πολιτικούς δεινόσαυρους των περασμένων δεκαετιών. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μεϊμαράκης έχει... μισή ευκαιρία για ν' αποφασίσει με ποιους θα πάει στις εκλογές και ποιους θ' αφήσει στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας: Αν επιχειρήσει να πάει στις εκλογές μόνο με τους συνήθεις ύποπτους υποψηφίους, είναι ορατός ο κίνδυνος να κατηγορηθεί από το εκλογικό σώμα για “μία από τα ίδια” και να κατρακυλήσει σε ποσοστά... ΠΑΣΟΚ. Αν πάλι επιχειρήσει πλήρη ανανέωση, υπάρχει ο κίνδυνος να κατρακυλήσει στα ποσοστά ΠΑΣΟΚ επειδή θα χάσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθούν πιστά τους υποψήφιους δεινόσαυρους. Υπάρχει και η εναλλακτική πολιτική, της σύνθεσης του παλιού με το νέο, αλλά αυτή δοκιμάστηκε επίσης από το... ΠΑΣΟΚ και απέφερε μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό. 

Από εκεί και πέρα Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες θα μπουν στην εκλογική μάχη που θα δοθεί μεταξύ πολιτικής επιβίωσης και διψήφιου ποσοστού, με στόχο να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση κανένας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει ποια κόμματα θα βγουν κερδισμένα και ποια θα μείνουν εκτός Βουλής. Ούτε κανένας γνωρίζει επίσης πόσο έξω θα πέσουν αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις, που έβλεπαν μάχη ψήφο με ψήφο στο δημοψήφισμα. 

Πιο εύκολο είναι λοιπόν να μαντέψει κάποιος τους αριθμούς του ΛΟΤΤΟ, παρά το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου. 

Κατά τα άλλα, επίσης, περισσότερες ελπίδες έχει κάποιος να πιάσει το Τζόκερ, παρά να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης μετά τις εκλογές. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 15:02

NEWSLETTER