Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 17:11

Το “ξανθό γένος” και η “ρώσικη αρκούδα”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Οταν η τιμή του πετρελαίου είχε αγγίξει τα 100 δολάρια το βαρέλι και η ρώσικη μεσαία τάξη μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, έκανα το λάθος συζητώντας με Μεσσήνιο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό να αμφισβητήσω την επιλογή του να εγκαταλείψει τη δυτική αγορά και να συνεργαστεί αποκλειστικά με Ρώσους.

Τότε άκουσα για πρώτη φορά τις θεωρίες που μέχρι τότε διάβαζα σε περιθωριακές ιστοσελίδες για το “ξανθό γένος” που θα σώσει την Ελλάδα και για τις προφητείες του Γέροντα Παΐσιου που έκανε πρωτοσέλιδους τίτλους η “Ελεύθερη Ωρα”. Επειδή κατάλαβα ότι δεν έχει κανένα νόημα να εξηγήσω με λογικούς όρους ότι στην οικονομία και στην πολιτική δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες αλλά συμμαχίες που συνάπτονται με γνώμονα τα κοινά συμφέροντα, προσπάθησα να αλλάξω την κουβέντα αλλά δεν τα κατάφερα. Ο επιχειρηματίας συνέχισε όλο το βράδυ να… μετρά ρούβλια και εγώ να αναρωτιέμαι αν έχουν και άλλοι συμπολίτες μας τις ίδιες απόψεις.

Τα επόμενα χρόνια η ζωή και το αντιμνημονιακό ρεύμα απάντησαν στο ερώτημα εκείνης της βραδιάς, καθώς διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό φανατικών ρωσόφιλων Ελλήνων που δεν πτοούνται από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η ρώσικη οικονομία είναι πανίσχυρη. Αρκετοί πιστεύουν ότι φανατικά ρωσόφιλοι είναι μόνο κάποιοι κομμουνιστές που δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση και κάποιοι φασίστες που ονειρεύονται να πάρουν την Πόλη και την Αγιά Σοφιά με τη συνδρομή της “ρώσικης αρκούδας”. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Συνήθως ρωσόφιλος είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που πιστεύει ότι για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας φταίει η Δύση και πριν διαδηλώσει κατά της Γερμανίας και των μνημονίων διαδήλωνε κατά των ΗΠΑ. Είναι ο μέσος πολίτης που πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός είναι περιούσιος γιατί έτσι του έμαθαν στο σχολείο. Είναι τέλος ο μέσος Ελληνας που έχει ταπεινωθεί από τη λιτότητα και ζητάει υπερφυσικό ή μεταφυσικό διέξοδο για να μην τρελαθεί. 

Σε κάθε περίπτωση η κατάρριψη του ρώσικου αεροπλάνου από τουρκικά πυρά έχει προκαλέσει όχι μόνο ένα νέο γύρο ρωσόφιλων δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο αλλά και ένα νέο γύρο συζητήσεων για τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τη ρωσοτουρκική σύγκρουση. Επειδή δεν έχει κανένα νόημα να εξηγήσω σε όσους δεν θέλουν να ακούσουν ότι στην οικονομία και στην πολιτική δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες αλλά συμμαχίες που συνάπτονται με γνώμονα τα κοινά συμφέροντα: Εύχομαι μόνο οι προσδοκίες που καλλιεργούνται να μην καταρρεύσουν σαν τα έσοδα του επιχειρηματία που διέκοψε τις συναλλαγές με τους Δυτικούς για να συνεργαστεί μόνο με Ρώσους και ο οποίος όταν έπεσε η τιμή του πετρελαίου μου τηλεφωνούσε να κάνω ρεπορτάζ για το άδειο του ξενοδοχείο. Εύχομαι επίσης  να μην πληρώσουμε το ρωσόφιλο ρεύμα πιο ακριβά από όσο πληρώσαμε το αντιμνημονιακό παραλήρημα.   

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 17:12