Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 00:36

Διαφορετικές οπτικές για τη φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

Διαφορετικές οπτικές για τη φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη

 

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, από την ώρα που έγινε και επισήμως γνωστό ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να λειτουργήσει χώρος φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Μακαρίας έξω από τη Μεσσήνη.

Καθένας φυσικά προσέγγισε την είδηση με όποιον τρόπο ήθελε. Αλλοι επιδόθηκαν σε άγριο “κράξιμο” δείχνοντας με έντονο τρόπο ότι είναι κατά της εγκατάστασης προσφύγων, μιλώντας μέχρι και για... όπλα και άλλοι θεώρησαν ότι η λειτουργία του hot spot κοντά στο αεροδρόμιο θα αποτελέσει... πλήγμα για τον τουρισμό. Ευτυχώς δεν έλειψαν κι αυτοί, που σκέφτηκαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος σε συνδυασμό με όσα σχεδιάζονται μάλλον δεν ταιριάζουν με φιλοξενία ανθρώπων. 

Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πόσα άτομα θα φιλοξενηθούν και από πότε, εντούτοις υπάρχουν ήδη ζητήματα, που χρήζουν μεγάλης προσοχής αναφορικά με τη φιλοξενία των προσφύγων. Οπως το θέμα των σκηνών, που πρόκειται με τα έως τώρα γνωστά δεδομένα να τοποθετηθούν σε μία περιοχή, η οποία από τους ντόπιους συχνά αποκαλείται βάλτος. Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει από τις πρώτες κιόλας βροχές. 

Είναι σίγουρο πως όσο πιο άσχημες και δύσκολες είναι οι συνθήκες σε τέτοιους χώρους, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να σημειωθούν ανά φάσεις καταστάσεις, που θα... ταράξουν την τοπική κοινωνία ή που θα πυροδοτήσουν βία ακόμα και ανάμεσα στους πρόσφυγες.

 

Οσο για αυτούς που φωνάζουν, γιατί θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες στη Μεσσηνία, η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται περίπου 60.000 πρόσφυγες, οι οποίοι για λόγους διαχείρισης πρέπει να επιμεριστούν σε όλη τη χώρα. Θυμηθείτε τις τραγικές εικόνες της μαζικής συγκέντρωσης προσφύγων επί πολλές εβδομάδες στην Ειδομένη, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τις άθλιες κατασκηνώσεις στην Αττική. Με τον καταμερισμό λοιπόν και η υποδοχή στις τοπικές κοινωνίες θα είναι πιο ομαλή και οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν για τη φιλοξενία, θα μπορούν να είναι ανθρώπινες.

* Το άρθρο είχε γραφτεί πριν την ανατροπή δεδομένων από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης