Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2016 15:34

Εκπαίδευση και ψυχραιμία 

Γράφτηκε από τον

Εκπαίδευση και ψυχραιμία 

Συζήτηση και μάλιστα μεγάλη έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα για την αντισεισμική προστασία, με αφορμή την έντονη σεισμικότητα σε περιοχές του ελλαδικού χώρου, αλλά προπάντων στη γειτονική Ιταλία.

Οπως είναι λογικό πολλοί ζητούν να μάθουν αν τα έντονα σεισμικά φαινόμενα πρόκειται να έχουν συνέχεια και αν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις, που να προειδοποιούν για επικείμενο μεγάλο σεισμό σε κάποια περιοχή της Ελλάδας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές φυσικά ότι κανένας σοβαρός επιστήμονας οτιδήποτε κι αν γνωρίζει για αυξημένες πιθανότητες για σεισμό οπουδήποτε, δεν πρόκειται να το δημοσιοποιήσει, παρά μόνο να ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές αρχές, ώστε να έχουν αυξημένη προσοχή στις περιοχές, που θεωρούνται “κόκκινες”. Και αυτό προφανώς είναι υπεύθυνη στάση.

Τι πρέπει όμως εμείς ως πολίτες να κάνουμε απέναντι σε τέτοια σεναριολογία και δεδομένων των παραπάνω;

Το πρώτο είναι ο φόβος να μην κυριεύει τον κόσμο, γιατί σίγουρα είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Από εκεί και πέρα η σωστή εκπαίδευση ατόμων σε όλες τις ηλικίες για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και προς τα πού να κατευθυνθούν αν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός, είναι το επόμενο βήμα.

Και το τρίτο φυσικά σε πιο μεσομακροπρόθεσμο χρόνο είναι η ενίσχυση των αντισεισμικών κατασκευών, ώστε τα κτήρια να συμπεριφερθούν κατά τον καλύτερο τρόπο κατά τις δονήσεις.

Ολα αυτά είναι γνωστά στους περισσότερους, αλλά δεν σημαίνει ότι την κρίσιμη ώρα θα εφαρμοστούν. Ζούμε σε μία ιδιαιτέρως σεισμογενή γωνιά της Γης, όπου σίγουρα οι σεισμοί δεν μας ξεχνούν. Καλή εκπαίδευση και ψυχραιμία λοιπόν, καθώς ο φόβος επ' ουδενί δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Υ.Γ.: Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι οι καταστροφικοί σεισμοί της Ιταλίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεάσουν τα ελληνικά ρήγματα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 17:29