Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 21:09

Συνεννόηση με πρωτοβουλία Χαρίτση για τους δρόμους

Γράφτηκε από τον

Συνεννόηση με πρωτοβουλία Χαρίτση για τους δρόμους

Ανοιξε κουβέντα για τους μεγάλους οδικούς άξονες της Μεσσηνίας, καθώς εντάσσονται έργα στο νέο ΕΣΠΑ.

Για τη Μεσσηνία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα. Αλλά δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- το μόνο, για έναν τόπο που έχει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του οδικό δίκτυο και ο οποίος στοχεύει στον τουρισμό για την ανάπτυξή του.

Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι, επιτέλους, η Καλαμάτα και η Μεσσηνία απέκτησαν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, εθνικό δρόμο εισόδου κι εξόδου. Αλλά μέχρι εκεί. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Ενας επισκέπτης έρχεται στη Μεσσηνία από την Αθήνα σε 2,5 ώρες το πολύ. Για να πάει, όμως, στην Πύλο, την Κορώνη, την Καρδαμύλη και τη Στούπα θέλει άλλη 1 ώρα. Και για να φθάσει με ασφάλεια στον προορισμό του θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και υπομονετικός. Γιατί οι δρόμοι προς τους σημαντικούς αυτούς προορισμούς του τόπου μας είναι τριτοκοσμικοί κι επικίνδυνοι.

Το κακό είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει χρήματα, τόσο το τομεακό του υπουργείου Υποδομών, όσο και το ΠΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και αν περιμένουμε από το τομεακό τη χρηματοδότηση του Καλαμάτα - Ριζόμυλος και του Καλό Νερό - Τσακώνα, από το περιφερειακό προσδοκούμε το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη (βελτιώσεις του υφιστάμενου δρόμου και όχι νέες χαράξεις και παρακάμψεις) το Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και το δρόμο της Μάνης. 

Το ακόμα χειρότερο είναι πως το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας χρηματοδοτεί έργα του προηγούμενου, που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει μέσα στο 2015, το αργότερο. Το Τζάνε - Καλαμάκι και το Γαργαλιάνοι - Ρωμανού "έφαγαν" τα χρήματα και είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθούν καινούργια έργα. 

Η κατάσταση είναι σοβαρή. Γι’ αυτό απαιτείται συνεννόηση σε παμμεσσηνιακό επίπεδο, πέρα και πάνω από επικοινωνιακές εντυπώσεις, κομματικά προτάγματα και ψηφαλάκια. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι όλοι οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου, να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες, να αναζητήσουν και να βρουν τις χρηματοδοτικές πηγές, για την ένταξη και υλοποίηση των σημαντικών έργων. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 16:59