Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 22:18

Πληρότητα σχεδιασμού σημαίνει αποδοτικότητα έργου...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Μεσσήνης είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής, με στόχο να αναβαθμίσει μια περιοχή της πόλης η οποία, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα της δώσει τη δυνατότητα να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Νησιώτες -και όχι μόνο.

Η βασική ιδέα είναι εξαιρετική, καθώς φιλοδοξεί να αποδώσει περισσότερους χώρους σε πεζούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γενικότερη αλλαγή της συγκεκριμένης “γειτονιάς” και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αυτή.

Υπάρχει, όμως, ένα “αλλά”... Καλό και άγιο το έργο, ακόμα καλύτερη και... αγιότερη η πρόθεση της δημοτικής αρχής, ωστόσο σε μια πόλη με εμφανέστατο -και ακόμα ανεπίλυτο- πρόβλημα χώρων στάθμευσης, ο επιπλέον περιορισμός των ήδη λιγοστών χώρων δεν προμηνύει ιδιαίτερα καλό μέλλον.

Εστω ότι φεύγουν τα αυτοκίνητα από την αναπλασμένη περιοχή, πού σκέπτεται η δημοτική αρχή να τα κατευθύνει; Απάντηση σε αυτό δεν έχει δοθεί, στην τεχνική έκθεση που διαβάσαμε τουλάχιστον. Το πιο πιθανό είναι ότι η υπόλοιπη περιοχή του κέντρου θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τον αναπλασμένο χώρο, αλλά και θα δημιουργήσει επιπλέον στρες στους δρόμους και τις υπόλοιπες περιοχές γύρω από αυτόν.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν στην Καλαμάτα, στην οποία οι πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις έγιναν -και συνεχίζουν να γίνονται- αποσπασματικά. Οι γύρω περιοχές των αναπλάσεων “στενάζουν” από την κυκλοφορία, ίσως όχι των οχημάτων που απλώς τις διασχίζουν, αλλά βασικά αυτών που κινούνται σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητώντας ελεύθερο χώρο στάθμευσης.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το φαινόμενο αυτό θα παρατηρηθεί και στη Μεσσήνη, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η ανάπλαση του ιστορικού της κέντρου. Η δημοτική αρχή οφείλει να κινηθεί από τώρα αναζητώντας λύσεις, προκειμένου το έργο να αποδώσει όπως η ίδια το οραματίστηκε, ώστε και οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τους επισκέπτες της να το απολαύσουν...