Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 13:26

Είναι προτεραιότητα το περιβάλλον;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το 5ετές πρόγραμμα παρακολούθησης των νερών του Μεσσηνιακού Κόλπου και των δυτικών ακτών της Μεσσηνίας, που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, ολοκληρώθηκε αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι περισσότεροι δήμοι του νομού δεν έχουν αποφασίσει αν θα στηρίξουν τη συνέχιση του προγράμματος. Μόνο ο Δήμος Καλαμάτας και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος έχουν εκφράσει μέχρι τώρα ξεκάθαρη θέση, ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Ομως, όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασόπουλος, την απόφαση στήριξης και συνέχισης θα πρέπει να τη λάβει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων.
Δεν ξέρω αν η Περιφέρεια και η ΠΕΔ έχουν άλλες πιο σημαντικές ασχολίες και πιο σοβαρές προτεραιότητες, αλλά η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενός τόπου με φυσική ομορφιά, που προσβλέπει στον τουρισμό, αποτελεί κορυφαίο ενδιαφέρον. Αν δεν παρακολουθείς την εικόνα στα θαλάσσια νερά σε τακτικά διαστήματα, αν δεν καταγράφεις τις επιβαρύνσεις και τη ρύπανση και δεν παρεμβαίνεις διορθωτικά και αποτελεσματικά, πώς μπορείς να εννοείς την αειφόρο ανάπτυξη, την οικονομική πρόοδο και την τουριστική αναβάθμιση του τόπου σου; Εκτός αν όλα αυτά είναι μόνο στα λόγια και στις παχιές δηλώσεις. Γιατί χθες κιόλας θα έπρεπε να έχει αξιολογηθεί το προηγούμενο πρόγραμμα και να έχει ληφθεί απόφαση για το πρόγραμμα των επόμενων χρόνων.
«Το αποτέλεσμα του 5ετούς προγράμματος παρακολούθησης έδειξε ότι η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Ν. Μεσσηνίας είναι αρκετά καλή, υποδεικνύοντας όμως το βόρειο τμήμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, από τις εκβολές του ποταμού Παμίσου έως και τη Σάνταβα, ως πιθανή ευαίσθητη περιοχή η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής»: Οταν έχεις τέτοια συμπεράσματα, δεν μπορείς να αδιαφορείς. Ειδικά μάλιστα, όταν πριν από την ολοκληρωμένη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ δεν υπήρχαν ωκεανογραφικά δεδομένα για την περιοχή και όλα στηρίζονταν σε εικασίες κι αποσπασματικά στοιχεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το ταξίδι μιας σακούλας Λιμάνια και αρμοδιότητες »

NEWSLETTER