Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 16:38

Να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες

Γράφτηκε από τον

Να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες

 

Το Μάρτιο θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού”, είχε ανακοινώσει ο γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδες στις 27 Φεβρουαρίου, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στη συνεδρία “Υποδομές, ψηφιακά δίκτυα και μεταφορές”.

Μπήκαμε όμως στο Μάιο και τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί, όχι μόνο δεν έχουν ξεκινήσει, αλλά... δεν κουνιέται φύλλο. Δεν φαίνεται κανένα φως στον ορίζοντα, παρά την εξαγγελία και τις κατά καιρούς υποσχέσεις που έχουν δοθεί στο δήμαρχο Καλαμάτας, από κυβερνητικά και αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.

Τα έργα αυτά αφορούν σημαντικές παρεμβάσεις στον αυτοκινητόδρομο, από την Καλαμάτα έως το Πήδημα τουλάχιστον, καθώς και στην περιοχή του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Οπως έχει επισημανθεί, πρόκειται για έργα που έχουν στόχο να θωρακίσουν ουσιαστικά τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Στην Καλαμάτα πρόκειται να επικεντρωθούν στην περιοχή ανάντη και κατάντη του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας, κυρίως στην οδό Βαγγέλη Δράκου (Λαγκάδα Λεΐκων) και στο Φραγκοπήγαδο (ρέμα Ελαφογκρέμι). Και μόνο αυτό επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του έργου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο “Μορέας” θα υλοποιήσει τα αντιπλημμυρικά αυτά έργα ως προσάρτημα της σύμβασης παραχώρησης. Δεν μας κάνουν, όμως, χάρη ως Καλαμάτα και Μεσσηνία, γιατί παρόμοιες παρεμβάσεις προβλέπονται σε δύο ακόμα αυτοκινητόδρομους, στην Ιόνια και την Ολυμπία Οδό, που θα υλοποιηθούν κι εκεί από τους παραχωρησιούχους.

Μάλιστα, σε σύσκεψη που είχε γίνει τον Ιανουάριο στο υπουργείο Υποδομών για τα έργα στην Ιόνια, παρουσία του υπουργού Χρ. Σπίρτζη, είχε επισημανθεί ότι για την υλοποίηση των έργων θα ακολουθηθούν οι γρήγορες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν στις συμβάσεις παραχώρησης, με στόχο οι εργασίες να ξεκινήσουν νωρίς, το Φεβρουάριο, ή μέσα στην άνοιξη το αργότερο.

Επειδή η υπόσχεση δεν τηρείται ούτε για τη δεύτερη περίπτωση έναρξης, το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει να αλλάξει στάση και να φροντίσει να κάνει πράξη τις εξαγγελίες.

Τα εν λόγω έργα είναι πολύ σοβαρά, αφορούν την προστασία των πολιτών και είναι ανεπίτρεπτο να ακολουθούνται παλαιοκομματικές τακτικές, καταδικασμένες στη συνείδηση του κόσμου - αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να μην έχει σχέση με το παλιό πολιτικό σύστημα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 16:41