Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 15:38

Αδειοδοτημένος ΣΜΑ και περιβαλλοντικό πάρκο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο πεδίο βολής, δίπλα στο Νέδοντα, ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά ο Δήμος Καλαμάτας. Ο ΣΜΑ, όμως, λειτουργεί χωρίς άδεια και αυτό δεν είναι τιμητικό για το δήμο.

Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, λογικά σχεδιάζει και θέλει ένα τέτοιο σταθμό για τη μεταφόρτωση των σκουπιδιών και τη μεταφορά τους στη Μαραθόλακκα με πρες κοντέινερ. Είναι οικονομία στα καύσιμα και στα μεροκάματα, ενώ τα απορριμματοφόρα που δεν θα ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά στον Ταΰγετο, θα έχουν λιγότερες φθορές και ζημιές και θα μπορούν να κάνουν επιπλέον δρομολόγια στην πόλη και τα χωριά.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΜΑ δεν έχει άδεια, προκαλεί κακή εντύπωση, διαμαρτυρίες και καταγγελίες.

Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι πώς το Περιστέρι και το Κορωπί ή άλλοι δήμοι της Αττικής λειτουργούν ΣΜΑ στα αστικά τμήματά τους, μέσα στις πόλεις και ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να πάρει άδεια για το πεδίο βολής. Οταν μάλιστα ο χώρος αυτός θα είναι προσωρινός, θα λειτουργεί δηλαδή για όσο διάστημα θα γίνεται η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα.

Ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει άμεσα να καταθέσει όλα αυτά που πρέπει και να ζητήσει άδεια λειτουργίας του ΣΜΑ από τις αρμόδιες αρχές. Δεν νοείται η πιο σημαντική τοπική αρχή να παρανομεί, να δίνει το κακό παράδειγμα στους πολίτες και τις συλλογικότητες. Δεν μπορείς να ελέγχεις και να ζητείς την εφαρμογή των νόμων, όταν εσύ παρανομείς, όσο λογική και να φαίνεται η λειτουργία του ΣΜΑ. Ακόμα, ο δήμος οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι η λειτουργία του χώρου είναι προσωρινή και πως ο έλεγχος θα είναι αυστηρός για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι ο χώρος του Νέδοντα είναι πολύτιμος για την πόλη και τους πολίτες, κατάλληλος για τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου. Εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένας ελκυστικός χώρος για την πόλη. Και είναι λογικό να ανοίξει σοβαρά και η συζήτηση για την απομάκρυνση των συνεργείων του δήμου και της ΔΕΥΑΚ.

Χωρίς να υπάρχει η ματιά και το ενδιαφέρον για το αύριο της περιοχής και η προοπτική για το περιβαλλοντικό πάρκο, ο ΣΜΑ, μη αδειοδοτημένος μάλιστα, θα αποτελεί μελανό σημείο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 16:30