Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 17:10

Χασίς: το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στους νέους

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Χασίς: το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στους νέους

 

Στη χρήση ουσιών από νέους και στις επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας επικεντρώνεται η φετινή ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB).

Η έκθεση παρουσιάστηκε όπως κάθε χρόνο στην Αθήνα από το ΚΕΘΕΑ (σύμβουλος οργανισμός του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών) και φέτος απευθύνει έκκληση για βελτίωση των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας για τους νέους.

Η έκθεση του ΙΝCB για το 2019 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών από νέους, με το χασίς να αποτελεί το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό. Η έκθεση τονίζει ότι η χρήση αλκοόλ και καπνού από παιδιά και νέους συχνά προηγείται της χρήσης χασίς και άλλων ελεγχόμενων ουσιών. Διαχρονικές μελέτες που παρακολούθησαν παιδιά μέχρι την ενήλικη ζωή, έχουν αποκαλύψει ότι όσο νωρίτερα σημειώνεται η έναρξη της χρήσης αλκοόλ, καπνού και χασίς στις ηλικίες από 16 έως 19 ετών, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα χρήσης οπιούχων και κοκαΐνης μετά την ενηλικίωση.

Στις αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης δίνεται έμφαση στις οικογενειακές και γονικές δεξιότητες, ενθάρρυνση της θετικής εμπλοκής των γονιών στη ζωή των παιδιών τους, αποτελεσματική επικοινωνία με κανόνες και όρια. Επίσης, προτείνονται σχολικά προγράμματα σπουδών που αναπτύσσουν τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες των νέων, συμπεριλαμβανομένης της λήψης αποφάσεων, της υιοθέτησης στόχων, καθώς και αναλυτικών δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι άνθρωποι να ενημερώνονται σωστά για τις επιπτώσεις των ψυχοδραστικών ουσιών και να μπορούν να ανθίστανται σε επιρροές που ωθούν στη χρήση. Σημαντική είναι και η αξιοποίηση των σχολείων για εκτίμηση και αξιολόγηση με δυνατότητα παραπομπής σε περαιτέρω υποστήριξη. Οπως και να εφαρμόζονται αυστηρά οι κανονισμοί, ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση των παιδιών και των εφήβων σε φάρμακα με ψυχοδραστικές ιδιότητες και να μειωθεί η πρόσβασή τους στον καπνό, το αλκοόλ και το χασίς.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 16:09

NEWSLETTER