Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 11:16

Βουτιά, καφές κι ένα τσιγάρο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βουτιά, καφές κι ένα τσιγάρο

Μία από τις… σταθερές αξίες του ελληνικού καλοκαιριού παραμένει η κακή συνήθεια να αφήνουμε τα σκουπίδια και τις γόπες μας σε θάλασσες, ακτές και αμφιθέατρα εκδηλώσεων.

Γιατί μπορεί να λένε ότι η μουσική, το θέατρο, ο χορός και άλλες ευγενείς μορφές τέχνης εξημερώνουν τα ήθη, αλλά ως φαίνεται αυξάνουν και την τάση του Ελληνα να αφήνει πίσω το σκουπιδαριό του. Φτάνει να φύγει κάποιος τελευταίος από ένα χώρο εκδηλώσεων, μετά από μια μουσική ή άλλη παράσταση, προκειμένου να διαπιστώσει το... πάρτι σκουπιδιών και αποτσίγαρων που μένουν πίσω. Και βέβαια αυτό δεν γίνεται μόνο σε πανηγύρια ή θεματικές γιορτές - πανηγύρια, αλλά και σε καλλιτεχνικές παραστάσεις όπου υποτίθεται πως συγκεντρώνεται το σκεπτόμενο κοινό.

Οι Ελληνες λοιπόν μένουν πιστοί στις... παραδόσεις και επαναλαμβάνουν κάθε καλοκαίρι τις ίδιες κακές συνήθειες: Πετούν σκουπίδια στις παραλίες, τους δρόμους ή έξω από το αυτοκίνητο - το τελευταίο ειδικά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο για τους οδηγούς που ακολουθούν. Ετσι τόνοι σκουπιδιών από πλαστικά μπουκάλια και κύπελλα, γόπες τσιγάρων και αποφάγια καταλήγουν κάθε χρόνο στις παραλίες και στις άκρες των δρόμων. Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι, με την… απειλή ότι θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ακριβά την όποια μεσοπρόθεσμη λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών μας, προσπαθούν να πείσουν για την ανάγκη να κάνουμε συστηματικά ανακύκλωση, αλλά και να βάλουμε στη ζωή μας την κομποστοποίηση.

Αλλά οι… κλασικές αξίες δεν πεθαίνουν ποτέ - να στρώνεις την πετσέτα σου στην άμμο και κάτι γλοιώδες να κολλάει στο χέρι ή την πετσέτα σου, ή σκαλίζοντας την άμμο να ανακαλύπτεις γόπες και πλαστικά καλαμάκια από φραπέ. Γιατί αυτός που καθόταν στο τραπεζάκι πάνω στην παραλία και απολάμβανε την ποικιλία και τις μπίρες του, άναψε μετά το τσιγάρο του για να... χωνέψει και δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει τασάκι.

Και ναι μεν το τρίπτυχο “βουτιά, καφές κι ένα τσιγάρο” είναι πηγή απόλαυσης για κάποιους, για πολλούς όμως από τους λουόμενους μετατρέπεται σε περιβαλλοντικό και υγειονομικό πρόβλημα όταν τα αποτσίγαρα καταλήγουν στην άμμο. Γιατί, εκτός από δυσάρεστη εικόνα στις παραλίες, οι γόπες κρύβουν και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ειδικότερα των παιδιών, καθώς ένα τσιγάρο διατηρεί υψηλή τοξικότητα ακόμη κι αφού έχει καπνιστεί.

Παρά τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης για καθαρές παραλίες, τις αντικαπνιστικές εκστρατείες και τη νομοθετημένη απαγόρευση του καπνίσματος, σχεδόν 22 δισεκατομμύρια τσιγάρα που ισοδυναμούν με 3,5 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων συσσωρεύονται ετησίως στην Ελλάδα. Τα μισά από αυτά είναι γόπες στις παραλίες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 10:28

NEWSLETTER