Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 17:10

Η πολιτική αφέλεια και ο Ζήκος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Στο ρεπορτάζ του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπου η πλειοψηφία αγνόησε την κινητοποίηση του κόσμου, το πάνδημο αίτημα και τις απόψεις προσωπικοτήτων για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής, και απέρριψε το ψήφισμα για την ανάδειξή τους, σημείωνα ότι “εντύπωση προκάλεσε η ασυνεννοησία των παρατάξεων των μειοψηφιών και οι απουσίες αρκετών συμβούλων τους”.

Αυτή η σημείωση προκάλεσε την απορία αναγνώστη, που μου ζήτησε διευκρινίσεις για την ασυνεννοησία και τις απουσίες.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος, το Δ.Σ. το απέρριψε με 18 ψήφους κατά, 11 υπέρ και 1 λευκό. Το καταψήφισαν οι παρατάξεις της δημοτικής αρχής, δύο σύμβουλοι από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, το υπερψήφισαν οι παρατάξεις των μειοψηφιών, ενώ λευκό ψήφισε η Μ. Οικονομάκου.

Το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ηταν φυσιολογικό, και αυτό φαινόταν από την αρχή της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη, από τους συσχετισμούς των δυνάμεων, τις παρουσίες και τις απουσίες των συμβούλων.

Η κατάθεση του ψηφίσματος και η επιμονή να ψηφιστεί με τέτοιους συσχετισμούς ήταν από πολιτική αφέλεια έως πολιτικό χαρακίρι. Εξαρχής από την παράταξη Μάκαρη έλειπαν οι 2 από τους 4 συμβούλους της. Από τις συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις, λόγω τεχνικών δυσκολιών, απουσιάζουν σύμβουλοι από τις παρατάξεις Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη. Βάλτε και τις απουσίες συμβούλων των δύο παρατάξεων για επαγγελματικούς ή ανεξήγητους λόγους, την απουσία συμβούλου από την παράταξη Κουζή, και η αποτυχία κι η καταψήφιση ήταν προδιαγεγραμμένες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σύμβουλοι παρατάξεων των μειοψηφιών αποχώρησαν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και βρέθηκαν ακόμα λιγότεροι, κατά την κρίσιμη, υποτίθεται, ψηφοφορία. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα η αντιμετώπιση ήταν από ερασιτεχνική έως επιπόλαιη. Λες και το έκαναν επίτηδες για να “κάψουν”, να ακυρώσουν τη σπουδαία σημασία της αποκάλυψης και της ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής υπήρχε επιστράτευση. Σύμβουλος, τεχνολογικά αναλφάβητος, ήταν παρών δίπλα σε υπολογιστή και ψήφισε, ενώ άλλο μέλος του Συμβουλίου ψήφισε με τη βοήθεια της τεχνολογίας από τον εσπερινό του Αγίου Φανουρίου, μετά την ευλογία της φανουρόπιτας!

Η διαδικασία της ψηφοφορίας μού θύμισε τον “Μπακαλόγατο”, όπου ο Ζήκος προκαλεί τον Κιτσάρα να παλέψει μαζί του για τα μάτια της Φιφίκας: “Παλεύεις;”. “Παλεύω ρε!”. Και κάνοντάς την με ελαφρά πηδηματάκια τού απαντά “εγώ δεν παλεύω, σ’την έσκασα”!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 14:33