Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 13:24

Τώρα ήρθε η ώρα των αρχαίων, χωρίς εμπάθεια και πολιτικάντικες αιχμές

Γράφτηκε από τον

Τώρα ήρθε η ώρα των αρχαίων, χωρίς εμπάθεια και πολιτικάντικες αιχμές

 

Στο ζήτημα της ανάδειξης των αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής δεν χωρούν καπρίτσια, εγωισμοί κι εμμονές. Η πόλη, πολίτες κι εκπρόσωποι φορέων και αρχών οφείλουν να βρεθούν στην ίδια πλευρά, να δράσουν ενωτικά, σε κοινό μέτωπο, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.

Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στη γενιά μας, στην πόλη, στην ιστορία και τον πολιτισμό της, στο μέλλον και την ανάπτυξή της. Αυτό οφείλουν να το λάβουν υπόψη τους οι αυτοδιοικητικοί του τόπου, που θα κληθούν να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Μακριά από προσωπικές λογικές και παραταξιακές - κομματικές σκοπιμότητες.
Αλλωστε το σημείωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δηλώσεις του, απευθύνοντας το φιλολογικό ερώτημα “ποιος δεν θέλει; Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει να αναδειχθούν τα αρχαία στον τόπο μας”. Σωστά, κανείς ή για να είμαστε ακριβείς, ελάχιστοι εμπαθείς μπορεί να εμμένουν στο θάψιμό τους, όχι στην κατάχωσή τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά στο μπάζωμά τους από εργολάβο, όπως πραγματικά έχει γίνει.
Και η δήλωση αυτή του δημάρχου είναι η απάντηση στην άποψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στη δευτερολογία, στην απάντησή της στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση: “Δεν σας κρύβω ότι εκτιμώ την έγνοια σας, όπως και το ενδιαφέρον μερίδας συμπατριωτών σας -γιατί στην Καλαμάτα δεν υπάρχει ταύτιση γι’ αυτό το θέμα, αλλά τέλος πάντων”.
Ετσι είπαν στην υπουργό τα παπαγαλάκια της; Ως μερίδα βλέπει όλον αυτόν τον κόσμο που έχει κινητοποιηθεί; Μήπως τον βλέπει και ως κομματική ή μισή μερίδα; Τέλος πάντων, η άποψη αυτή ταιριάζει σε πολιτικάντη και όχι σε αρχαιολόγο και προσβάλλει πολίτες και προσωπικότητες.
Το άλλο που ήθελα να σχολιάσω στη δευτερολογία της υπουργού, ήταν η αιχμή της προς τον πρώην δήμαρχο, πρώην υπουργό και πρώην συνεργάτη της Σταύρο Μπένο. Είπε ότι “ο κ. Μπένος ήταν δήμαρχος στην Καλαμάτα. Θεωρείται και είναι από τους πολύ καλούς αυτοδιοικητικούς. Βεβαίως, ήταν δήμαρχος μετά το 1960 που είχαν αποκαλυφθεί οι αρχαιότητες αυτές από τον Νίκο Γιαλούρη”.
Ο Μπένος δεν έχει ανάγκη από συνηγόρους, αλλά εμείς, ακόμα και οι πιο μικροί, θυμόμαστε πώς ήταν το Ιστορικό Κέντρο (η Παλιά Αγορά) της Καλαμάτας στο τέλος του ‘70 και στις αρχές του ‘80. Αλλες ήταν οι προτεραιότητες τότε και φυσικά άλλες ήταν οι προτεραιότητες της πόλης μετά τους φονικούς και καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Τώρα ήρθε η ώρα των αρχαίων, χωρίς εμπάθεια και πολιτικάντικες αιχμές.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 12:36