Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 12:01

Απαραίτητο πλάνο για βιώσιμο σιδηρόδρομο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απαραίτητο πλάνο για βιώσιμο σιδηρόδρομο

Κινητικότητα στο πεδίο του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με την υπογραφή της σύμβασης αναβάθμισης - επισκευής της μετρικής γραμμής στο τμήμα Κατάκολο - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία.

Μία γραμμή, που δεν έχει απλώς τοπικό χαρακτήρα, αλλά ουσιαστικά συνδέει το μεγάλο λιμάνι της Ηλείας, όπου προσεγγίζουν δεκάδες κρουαζιερόπλοια, με την πρωτεύουσα του νομού, αλλά και με έναν αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιου βεληνεκούς. Γραμμή λοιπόν, που έχει ξεκάθαρα τουριστικό προσανατολισμό, αλλά παράλληλα μπορεί να εξυπηρετεί και τοπικές ανάγκες.
Ας περάσουμε όμως λίγο στα σιδηροδρομικά έργα που η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξήγγειλε τους προηγούμενους μήνες, με αρχική παρέμβαση στην επικείμενη σύνδεση της Κορίνθου με το Ναύπλιο και μεγάλο στόχο την ένταξη στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης του μεγάλου έργου κανονικοποίησης της γραμμής από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα.
Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο εκ μέρους του ΟΣΕ όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να υπάρξει μία διεξοδική ενημέρωση για τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους, αλλά και τον προσανατολισμό που σχεδιάζεται να έχει ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο κατά την... αναβίωσή του. Φυσικά τα παραπάνω εξαρτώνται από τη μετρική ή κανονική γραμμή, καθώς σχετίζονται απολύτως οι ταχύτητες και οι χρόνοι που θα χρειάζονται οι συρμοί από σταθμό σε σταθμό.
Η... αναβίωση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο δεν είναι απλώς μία φαντασίωση των φίλων του συγκεκριμένου μέσου μεταφοράς, αλλά κρίνεται αναγκαία για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής τα προσεχή χρόνια. Πάντα όμως με ένα οργανωμένο σχέδιο, που δεν θα ανοίξει προσωρινά ορισμένες θέσεις εργασίας και τα όποια δρομολόγια μετά από μία ενθουσιώδη αρχή θα... κάτσουν.
Περιμένουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα ένα σαφές πλάνο από πλευράς ΟΣΕ και Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να δούμε εάν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να ξανασφυρίξει το τρένο στην περιοχή σε μία βιώσιμη βάση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 12:04

NEWSLETTER