Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 16:14

Η δημοτική αρχή οφείλει να τρέξει το ΣΒΑΚ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

“Σε λίγες ημέρες θα κατατεθούν τα διορθωμένα παραδοτέα στοιχεία του ΣΒΑΚ από τους μελετητές, πάνω στα οποία θα γίνει διαβούλευση. Τέλη Φεβρουαρίου θα γίνει η καταληκτική εκδήλωση”.

Αυτά είχε επισημάνει ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, στην απάντησή του για το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), σε ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνιας Κουζή, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου. Η ερώτηση αφορούσε καθυστερήσεις και μη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων στη σύνταξη του σχεδίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Μπασακίδης είχε ενημερώσει ότι η μελετήτρια εταιρεία κατέθεσε στο δήμο τα παραδοτέα για στάθμευση, δημοτική συγκοινωνία, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, στα οποία έγιναν παρατηρήσεις και σε λίγες ημέρες θα κατατεθούν τα διορθωμένα.
Από τότε νεότερη ενημέρωση για το ΣΒΑΚ δεν υπάρχει. Δεν μάθαμε αν κατατέθηκαν τα διορθωμένα παραδοτέα. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η διαβούλευση που είχε αναγγελθεί, δεν έχει ξεκινήσει. Φαίνεται να δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις και τα χρονοδιαγράμματα να πηγαίνουν ολοένα και προς τα πίσω.
Επειδή το ΣΒΑΚ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τα συγκοινωνιακά και κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της, η δημοτική αρχή οφείλει να το επανεκκινήσει και να το τρέξει, να βάλει ξανά μπρος τις διαδικασίες διαβούλευσης κι ενημέρωσης.
Το ΣΒΑΚ είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα, για το μέλλον και την προοπτική της Καλαμάτας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια κι ενώ η πόλη αλλάζει, δεν προωθήθηκε καμία κυκλοφοριακή μελέτη. Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος ολοκληρώθηκε, έφερε νέα δεδομένα, που όμως δεν μετρήθηκαν, δεν αξιολογήθηκαν. Εργα αναπλάσεων αναμένονται να ξεκινήσουν σε κεντρικούς δρόμους (Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη) και πλατείες (Υπαπαντής) χωρίς να έχουν μελετηθεί και προβλεφθεί οι συνέπειες στο κυκλοφοριακό και κυρίως στο ζήτημα της στάθμευσης, που πιέζει ολοένα και περισσότερο και υποβαθμίζει την πόλη.
Στη Ναυαρίνου ετοιμάζεται έργο ανάπλασης - μονοδρόμησης μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, προγραμματίζονται διανοίξεις κάθετων δρόμων και δημιουργία χώρων στάθμευσης χωρίς ξεκάθαρη προοπτική. Η φιλοσοφία “βλέποντας και κάνοντας” του περασμένου καλοκαιριού απέτυχε δραματικά. Στο Ιστορικό Κέντρο οι προσωρινές πεζοδρομήσεις ανεστάλησαν.
Γι’ αυτό το ΣΒΑΚ οφείλει να προχωρήσει πιο γρήγορα, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του. Γιατί στοχεύει στο να διασφαλίσει ένα σύστημα μετακινήσεων και μεταφορών προσιτό σε όλους και να προωθήσει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης πέρα από το αυτοκίνητο. Να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από την παράνομη στάθμευση. Να αλλάξει νοοτροπίες περασμένων χρόνων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 09:57