Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 22:18

Ξεκάθαρα μηνύματα στη μάχη της πανδημίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Έχει μάλλον καταντήσει κουραστικό και έχει γίνει ακόμα και... ανέκδοτο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Βλέποντας καθημερινά τους αριθμούς των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, τους διασωληνωμένους, αλλά και τα νέα κρούσματα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει ακόμα δρόμος και μάλιστα ανηφορικός. Εικόνα που γίνεται ακόμα πιο καθαρή, αν δει κανείς με πόσα ελεύθερα κρεβάτια (απλά ή εντατικής) ξεκινούν τις καθημερινές εφημερίες τους τα νοσοκομεία. Παράλληλα η λαίλαπα του κορονοϊού, πέρα από τις αμιγώς δικές της συνέπειες, προκαλεί τριγμούς και σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί μπορεί οι ΜΕΘ Covid-19 να αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά παρατηρώντας λίγο πιο προσεκτικά ένα μέρος της αύξησης προήλθε από... αξιοποίηση απλών ΜΕΘ ως Covid-19 και μειώνοντας έτσι τις διαθέσιμες κλίνες για άλλα νοσήματα.
Την ίδια ώρα από διάφορες πλευρές φθάνουν προς τους πολίτες... μηνύματα για επικείμενο άνοιγμα της αγοράς στα τέλη Μαρτίου, για άνοιγμα της εστίασης στις 15 Απριλίου και για έναρξη της τουριστικής σεζόν στις 14 Μαΐου. Κι αν δεχθούμε ότι η οργάνωση για το τελευταίο απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και η εικόνα στο δίμηνο που μεσολαβεί μπορεί να είναι διαφορετική, μήπως τα όσα ακούγονται για τα δύο πρώτα είναι αποπροσανατολιστικά;
Και εξηγούμαστε: Πώς από τη μία ζητάς από τον κόσμο να τηρήσει όσο πιο ευλαβικά μπορεί τα νέα μέτρα, και την ίδια ώρα δίνεται η εντύπωση ότι μετράμε αντίστροφα για εκτόνωση; Μήπως όλο αυτό τελικά στέλνει λάθος μηνύματα στους πολίτες, όσον αφορά την προσήλωσή τους στην τήρηση των μέτρων;
Η αγορά όντως στενάζει, με πρώτη την εστίαση που είναι... νεκρή εδώ και μήνες, και αναμφισβήτητα απαιτείται επανέναρξη της δραστηριότητας το συντομότερο. Ισως μάλιστα, με συγκεκριμένους κανόνες και ανά περιοχές, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είχε ήδη γίνει. Τα μηνύματα όμως προς τους πολίτες πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να μην επιδέχονται αμφισβήτηση.
Καθένας ας προσπαθήσει να είναι προσηλωμένος στο στόχο, από όποιο πόστο βρίσκεται, και ας αφήσουμε χαρές και πανηγύρια για το τέλος, που θα γίνει το ταμείο!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 22:33